Proč je krvavý hovězí steak v pořádku, ale syrové kuře zdraví nebezpečné

Přemýšleli jste někdy, proč si můžete s klidem dopřát krvavý steak, ale syrové kuře je noční můra každého kuchaře? Rozdíl není jen v chuti, ale hlavně v biologii masa a zdravotních rizicích, která s sebou nesou.

REKLAMA

Proč syrové hovězí nevadí, ale kuřecí ano

Hovězí maso má přirozeně pevnější strukturu, která chrání jeho vnitřek před bakteriemi. Ty se drží hlavně na povrchu, takže krátké opečení stačí k jejich zničení. To je důvod, proč si steak „medium rare“ můžete bez obav dopřát.

S kuřetem je to jiná písnička. Salmonella nebo Campylobacter mohou proniknout hluboko do tkání masa. Už při zpracování kuřete se bakterie často dostanou i tam, kam nemají. Bez důkladného propečení byste si tak zadělali spíš na nemocnici než romantickou večeři.

Kulturní rozdíly a tradice

Pokud si v restauraci objednáte tatarský biftek, těžko najdete někoho, kdo by se nad tím pozastavil. Hovězí maso bylo vždy symbolem bezpečnosti konzumace, zvlášť pokud pochází z kvalitních chovů. Dobytek je totiž chován v podmínkách, kde je riziko kontaminace minimální.

Drůbež byla historicky vždy problematičtější. V asijské kuchyni sice mají své místo syrové ryby v sushi, ale kuřecí maso bylo vždy tepelně zpracované. V Evropě a Americe zase dávno pochopili, že u kuřete není radno riskovat.

Rizika podcenění kuřecího masa

Pokud si nedáte pozor, kuřecí maso vás může „odměnit“ bakteriální infekcí, která často zahrnuje horečku, zvracení nebo nevolnosti. Salmonella a Campylobacter jsou v tomto ohledu nepříjemní parťáci, kteří se rádi usídlí nejen v syrovém mase, ale i ve vaší kuchyni.

Hovězí samozřejmě také není zcela bez rizik. Špatně zpracované nebo kontaminované maso může způsobit problémy. Rozdíl je však v pravděpodobnosti – riziko z konzumace nedostatečně tepelně upraveného hovězího je podstatně menší.

Mýty o bezpečnosti a moderní zpracování

Spoléháte na to, že díky moderním technologiím je kuřecí maso bezpečnější? To je fatální omyl. Bakterie nezmizí jen proto, že si maso koupíte v obalu z hypermarketu. Stačí malá chyba v kuchyni, například použití stejného nože na salát a kuřecí prso, a problém je na světě.

U hovězího masa je situace o něco příznivější. Pokud si koupíte kvalitní steak, který nebyl mletý nebo mechanicky upravený, můžete si ho bez obav připravit „do růžova“. Klíčem je vždy správná manipulace a tepelná úprava masa – u kuřete na to raději nezapomínejte.

Zdroje: CDC, IFLscience, BezpečnostPotravin, iReceptar

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.
Petra Stará
Petra Stará
Ráda se věnuju tématům, která nám mohou zpříjemnit život – od tipů pro domácnost, přes zdraví, až po osobní rozvoj. Baví mě hledat nové způsoby, jak si usnadnit každodenní život a najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem. Věřím, že i malé změny mohou mít velký vliv, a právě ty se snažím předávat ve svých článcích.

Další články
Související

„Tatatatata“ i „Čo bolo, to bolo“. Černí baroni a jejich slavné hlášky, které zná každý

Legendární hlášky z filmu Černí baroni dávno zlidověly. Jake jsou ty nejlepší, které ve filmu zazněly? Pojďte si je s námi připomenout.

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Chřipka letos zřejmě udeří dřív. Lékařka varuje před nástupem už před Vánocemi

Chřipka, tedy její letošní sezona, by mohla dorazit nečekaně brzy. Lékařka varuje, že první výrazný nárůst případů nastane ještě před Vánocemi.

Na Sibiři před 117 lety došlo k explozi, která nemá obdoby. Co ji způsobilo se dodnes neví

V roce 1908 došlo v oblasti řeky Podkamenná Tunguska na Sibiři k dosud nevysvětlené explozi. Výbuch srovnal miliony stromů se zemí, po kráteru ani stopy.

Listopadové pranostiky: Hromy slibují úrodu, sníh chrání pole. květy věští nemoc i smrt

Listopadové pranostiky předpovídají tuhou zimu, úrodu i nemoci. Co říká lidová moudrost o počasí, květech, sněhu a svatém Martinovi?

Dubajská čokoláda rychle zmizela, matcha a Labubu si drží oblibu. Rozhodují emoce, vzhled i komunita

Na sítích se každý den objeví nový hit. Matcha, dubajská čokoláda, Stitch nebo Labubu. Některé trendy vyšumí za pár týdnů, jiné se promění v kult.