Sezona cuket je tady: Recepty na tatarák, cukeťáky s hořčicí i sladký perník

Když se v zahrádce nebo na trhu začnou objevovat první mladé cukety, může se to zdát jako dar od přírody. Ale jen do chvíle, než zjistíte, že jich máte tolik, že by vystačily na týdenní catering. Co s tím nadbytkem? Nezoufejte! Cukety jsou úžasně univerzální surovina. Hodí se na slané i sladké recepty a nakrmíte s nimi celou rodinu i hosty. Co tedy připravit z cuket?

REKLAMA

Cuketová sezona je tady

„Nechceš cuketu?“ Letní sezona, tedy červen až srpen, je obdobím, kdy cukety rostou jako z vody. Jejich jemná chuť, vysoký obsah vody a neutrální aroma dělají z cuket ideální surovinu nejen do polévek nebo těstovin. Hodí se ale také do pokrmů na gril i sladkých dezertů.

Málokdo si uvědomuje, že na první pohled obyčejná cuketa má celou řadu zdravotních přínosů. Věděli jste, že:

  • detoxikuje,
  • hydratuje,
  • je výživná a zároveň dietní,
  • posiluje imunitu,
  • má pozitivní vliv na oči,
  • zlepšuje zažívání,
  • podporuje silné kosti
  • a má hojivé účinky?

A pokud byste rádi do svých jídel dávali více cukety, ale rodina (hlavně děti) vám to nechtějí jíst, máme pro vás tip. Využijte tuto opomíjenou zeleninu jako možnost zahuštění polévek. Nebo stačí cuketu nastrouhat (vymačkat přebytečnou vodu), nastrouhat sýr, přidat vejce a dochutit a na pánvi nebo v troubě upéct placičky.

Cuketový perník

Máte rádi nadýchaný perník? Ten z cukety budete milovat. Je totiž dokonale vláčný. A navíc naprosto jednoduchý na přípravu. A věřte, že cuketu by tam nikdo nehledal.

Potřebujete:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vejce
  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 1/2 hrnku oleje
  • Po jedné lžíci kakaa a pikantní marmelády
  • 1 lžička perníkového koření a stejné množství mleté skořice
  • 1 kypřicí prášek do perníku

Postup:

  • Troubu nechte předehřát na 180 °C.
  • Cuketu nastrouhejte.
  • Všechny suroviny smíchejte.
  • Vypracujte hladké těsto.
  • Nalijte jej do formy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte cca 20 minut.

Čokoládovo-cuketové bochánky

Kdo by neměl rád sušenky! Pochutnají si na nich děti i dospělí. Tyhle mají křupavý povrch, ale uvnitř vás příjemně překvapí neuvěřitelně vláčným středem. Vyzkoušíte?

Potřebujete:

  • 125 g máslo
  • 1/2 hrnku krupicový cukr
  • 1/2 hrnku třtinový cukr
  • 1 ks vejce
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 3 hrnky mouka pšeničná hladká
  • 1/3 hrnku kakao holandského typu
  • 1 ČL jedlá soda
  • 1/2 ČL sůl
  • 8 hrnků cukety, nastrouhané najemno
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Utřete máslo s cukry.
  • Přidejte vejce, vanilkový extrakt a promíchejte.
  • V jiné misce smíchejte sypké suroviny.
  • Nakonec vše smíchejte s nastrouhanou cuketou.
  • Dlaně si poprašte moučkovým cukrem.
  • Z připraveného těsta odkrajujte kousky a tvarujte z nich kuličky.
  • Ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Před pečením každou kuličku posypte cukrem.
  • Pečte 8-10 minut.

Cukeťáky s hořčicí

Pokud tíhnete spíše ke slaným receptům, cukeťáky s hořčicí určitě dokážou zaujmout vaše chuťové pohárky. Navíc nejsou složité na přípravu.

Potřebujete:

  • 250 g cukety
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • menší cibule
  • lžíce kremžské hořčice
  • hladká mouka podle potřeby
  • sůl, pepř, majoránka

Postup:

  • Brambory a mrkev nastrouhejte najemno.
  • Cuketu nastrouhejte nahrubo.
  • Nechte odstát, poté vymačkejte co nejvíce vody.
  • Cibuli pokrájejte nadrobno.
  • Vše smíchejte, přidejte vejce, česnek, hořčici a koření.
  • Přidávejte mouku, dokud vám nevznikne těsto jako na bramboráky.
  • Placky smažte v rozpáleném oleji, nebo je upečte v troubě.

Cuketová pomazánka ala tatarák

Když se řekne tatarák, většina si představí masovou klasiku s topinkou. Proč to ale nezkusit jinak? Na chvíli zapomeňte na maso a využijte tuto zeleninu, které je aktuálně všude dost.

Potřebujete:

  • 500 g cuketa mladá, neloupaná
  • 1 větší cibule
  • olej
  • sůl, pepř mletý, mletý kmín dle chuti
  • 1 ks šalotka nebo cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce worcestrová omáčka
  • chilli nebo kajenský pepř dle chuti

Postup:

  • Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte dosklovata.
  • Cuketu nastrouhejte nahrubo.
  • Osolte, nechte pustit vodu a tu vymačkejte.
  • Přidejte k cibuli, lehce osolte a opepřete.
  • Přidejte kmín.
  • Krátce poduste, ale nesmí být cuketa „na kaši“.
  • Jemně nakrájenou šalotku, česnek (rozetřený), kečup, worcester a hořčici přimíchejte do vychlazené cukety.
  • Dejte na chvíli uležet do lednice.

Zdroje: TOP recepty, Apetit online, Abeceda zahrady, Recepty

Další články
Související

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.