Škaredá středa: Pozor na to, jak se budete tvářit a nezapomeňte upéct jidáše

Velikonoce jsou už prakticky za dveřmi a v mnoha domácnostech právě probíhají poslední přípravy na tyto krásné jarní svátky. Během Pašijového týdne si křesťané připomínají poslední dny v životě Ježíše Krista, jeho ukřižování i zmrtvýchvstání. Každý den tohoto týdne má svůj význam a speciální jméno. Čtvrtým v řadě je Škaredá středa neboli Sazometná či Černá, která je velmi důležitým dnem.

REKLAMA

Jidášova zrada

Podle Bible totiž došlo právě v tento den ke zradě Ježíše Krista, kterou způsobil Jidáš Iškariotský, jeden z jeho učedníků. „Prodal“ tenkrát svého mistra za třicet stříbrných a umožnil jeho zatčení. Svého rozhodnutí později hořce litoval a následně si vzal i život.

Vybízí k úsměvu a neškaredění se

Přestože pojmenování tohoto dne může na první pohled působit, jako den, kdy se máte „škaredit“ a mračit, právě přesný opak je pravdou. V tento den byste se měli smát a užívat si života, dobrá nálada vám pak údajně vydrží každou středu po zbytek celého roku.

I naši předkové si tento den velmi oblíbili a užívali, tradičně si různě vylepšovali pokrmy, aby vypadaly „škaredě“. Typickým příkladem je například bramborák, který natrhali na malé kousky, díky čemuž vypadal opravdu nevábně.

Začátek třídenního půstu a úklid

Škaredá středa byla také prvním dnem třídenního půstu, během kterého se jedla například čočka či hrách. Nemělo se konzumovat především maso a tučná jídla. Tradičně se z domu odstraňovala všechna špína a také saze z komína, což mělo skrytý význam. Díky tomu bylo z domácnosti vyhnáno všechno zlé, duchové a zimní tma.

Tradiční jidáše

Na Škaredou středu také připadala jedna další zajímavá tradice, a to pečení sladkého svátečního pečiva pojmenovaného jidáše. Tyto velikonoční pokroucené pochutiny z kynutého těsta se stáčely do tvaru písmene J, copánku či uzlíku. Mají totiž připomínat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil. Ihned po vytažení z trouby se potírají medem. Jíst se však mohou až další den, na Zelený čtvrtek.

Konzumace tohoto pečiva má strávníky ochránit před zradou, uštknutím či bodnutím. Kdo je navíc sní při čtvrtečním svítání, zajistí si tak pevné zdraví.

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Srpnové pranostiky: Bouřky v srpnu značí bohatou zimu, pokud ale nebudou hřiby, nečekejte ani sníh

Letošní léto nám místo slunných dní přináší spíše déšť. Co předpovídají srpnové pranostiky a co nás čeká na podzim a v zimě?

Anne Frank se dva roky úspěšně skrývala. Její zápisník se stal nejsilnějším svědectvím války, deník končí 1. srpna

Příběh Anne Frank dodnes čtenářům a divákům připomíná, že na minulost bychom neměli zapomínat. Do svého deníku zaznamenávala svůj život po celé dva roky.

Retro hry, které nás vytáhly ven a dnešní děti je neznají: Guma, panák, přebírání provázku, cvrnkání kuliček i Krvavé koleno

Které letní hry bavily děti za socialismu? Cvrnkání kuliček, skákání gumy i hra nesoucí název Krvavé koleno, která zněla děsivě. Jaké retro hry jsme hráli?

Ilona Csáková už více než rok pracuje na své postavě: Pravidelně cvičí a opět je v jednom kole

Zpěvačka Ilona Csáková výrazně zhubla a ukázala se na veřejnosti v upnutých šatech. Sluší jí to jako nikdy, jen září a plánuje velký narozeninový koncert.

Postrach ze školní jídelny: Nezapomenutelné UHO, koprovka nebo žemlovka

Na některá jídla ze školní jídelny nezapomeneme ani po letech. UHO, koprová omáčka, fazolové lusky nebo sladký nákyp. Co nejvíce nechutnalo vám?

Tatér z Osvětimi: Slovák Lale Sokolov si přežití vykoupil jehlou a čísly. Kvůli strachu promluvil až po 50 letech

Slovák Lale Sokolov byl hlavním tatérem v Osvětimi. Mlčel 50 let. Jeho příběh tetování, přežití a lásky odhalila až kniha a seriál.