Škaredá středa: Pozor na to, jak se budete tvářit a nezapomeňte upéct jidáše

Velikonoce jsou už prakticky za dveřmi a v mnoha domácnostech právě probíhají poslední přípravy na tyto krásné jarní svátky. Během Pašijového týdne si křesťané připomínají poslední dny v životě Ježíše Krista, jeho ukřižování i zmrtvýchvstání. Každý den tohoto týdne má svůj význam a speciální jméno. Čtvrtým v řadě je Škaredá středa neboli Sazometná či Černá, která je velmi důležitým dnem.

REKLAMA

Jidášova zrada

Podle Bible totiž došlo právě v tento den ke zradě Ježíše Krista, kterou způsobil Jidáš Iškariotský, jeden z jeho učedníků. „Prodal“ tenkrát svého mistra za třicet stříbrných a umožnil jeho zatčení. Svého rozhodnutí později hořce litoval a následně si vzal i život.

Vybízí k úsměvu a neškaredění se

Přestože pojmenování tohoto dne může na první pohled působit, jako den, kdy se máte „škaredit“ a mračit, právě přesný opak je pravdou. V tento den byste se měli smát a užívat si života, dobrá nálada vám pak údajně vydrží každou středu po zbytek celého roku.

I naši předkové si tento den velmi oblíbili a užívali, tradičně si různě vylepšovali pokrmy, aby vypadaly „škaredě“. Typickým příkladem je například bramborák, který natrhali na malé kousky, díky čemuž vypadal opravdu nevábně.

Začátek třídenního půstu a úklid

Škaredá středa byla také prvním dnem třídenního půstu, během kterého se jedla například čočka či hrách. Nemělo se konzumovat především maso a tučná jídla. Tradičně se z domu odstraňovala všechna špína a také saze z komína, což mělo skrytý význam. Díky tomu bylo z domácnosti vyhnáno všechno zlé, duchové a zimní tma.

Tradiční jidáše

Na Škaredou středu také připadala jedna další zajímavá tradice, a to pečení sladkého svátečního pečiva pojmenovaného jidáše. Tyto velikonoční pokroucené pochutiny z kynutého těsta se stáčely do tvaru písmene J, copánku či uzlíku. Mají totiž připomínat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil. Ihned po vytažení z trouby se potírají medem. Jíst se však mohou až další den, na Zelený čtvrtek.

Konzumace tohoto pečiva má strávníky ochránit před zradou, uštknutím či bodnutím. Kdo je navíc sní při čtvrtečním svítání, zajistí si tak pevné zdraví.

Zdroje: cs.wikipedia.org, novinky.cz, talk.youradio.cz, cs.wikipedia.org

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Pálení čarodějnic: Původ, historie a současnost

Pálení čarodějnic je u nás stále živou tradicí, i když se forma trochu vyvinula. Odkud k nám přišly a jak je chtěl změnit komunismus?

Na Sibiři se postupně otevírá brána do podsvětí: Kráter Batagajka pohlcuje krajinu a děsí místní

Kráter Batagajka na Sibiři se kvůli tání permafrostu rychle rozšiřuje. Místní děsí, vědcům odhaluje tajemství doby ledové.

První máj: Oslava plodnosti a lásky nebo vzpomínka na stávku dělníků, která dopadla tragicky

Vnímáte první máj jako svátek lásky či práce? Zamilovaní v tento den chodí na Petřín, kde se líbají pod rozkvetlou třešní, aby ženy neuschly.

Josef Klíma o devadesátkách a podsvětí: Lidé se ho ptají, jak je možné, že ještě žije

Josef Klíma je legendou české novinařiny. Často se dostal velmi blízko nebezpečným lidem. Jak vzpomíná a devadesátá léta? A co si myslí o Kájínkovi?

Kdy si nakoupíte a kdy zůstanou obchody v květnu zavřené

Květnové svátky jsou určitě fajn – ale pro některé to znamená potíže - musí si zajistit zásobu jídla.. Jak to letos bude s obchody 1. a 8. května?

Pověry, které se váží k filipojakubské noci: Nadvláda temna a zla končí, přichází světlo

Poslední dubnový večer se mnozí schází u pálení ohňů. Této noci se říká Valpružina nebo filipojakubská. Jaké pověry se k tomu váží?