Velikonoce jsou už prakticky za dveřmi a v mnoha domácnostech právě probíhají poslední přípravy na tyto krásné jarní svátky. Během Pašijového týdne si křesťané připomínají poslední dny v životě Ježíše Krista, jeho ukřižování i zmrtvýchvstání. Každý den tohoto týdne má svůj význam a speciální jméno. Čtvrtým v řadě je Škaredá středa neboli Sazometná či Černá, která je velmi důležitým dnem.
Jidášova zrada
Podle Bible totiž došlo právě v tento den ke zradě Ježíše Krista, kterou způsobil Jidáš Iškariotský, jeden z jeho učedníků. „Prodal“ tenkrát svého mistra za třicet stříbrných a umožnil jeho zatčení. Svého rozhodnutí později hořce litoval a následně si vzal i život.

Vybízí k úsměvu a neškaredění se
Přestože pojmenování tohoto dne může na první pohled působit, jako den, kdy se máte „škaredit“ a mračit, právě přesný opak je pravdou. V tento den byste se měli smát a užívat si života, dobrá nálada vám pak údajně vydrží každou středu po zbytek celého roku.
I naši předkové si tento den velmi oblíbili a užívali, tradičně si různě vylepšovali pokrmy, aby vypadaly „škaredě“. Typickým příkladem je například bramborák, který natrhali na malé kousky, díky čemuž vypadal opravdu nevábně.
Začátek třídenního půstu a úklid
Škaredá středa byla také prvním dnem třídenního půstu, během kterého se jedla například čočka či hrách. Nemělo se konzumovat především maso a tučná jídla. Tradičně se z domu odstraňovala všechna špína a také saze z komína, což mělo skrytý význam. Díky tomu bylo z domácnosti vyhnáno všechno zlé, duchové a zimní tma.
Tradiční jidáše
Na Škaredou středu také připadala jedna další zajímavá tradice, a to pečení sladkého svátečního pečiva pojmenovaného jidáše. Tyto velikonoční pokroucené pochutiny z kynutého těsta se stáčely do tvaru písmene J, copánku či uzlíku. Mají totiž připomínat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil. Ihned po vytažení z trouby se potírají medem. Jíst se však mohou až další den, na Zelený čtvrtek.

Yellowstone zblízka: Od reálného ranče po spory o původ herečky a snahu o bojkot

Konzumace tohoto pečiva má strávníky ochránit před zradou, uštknutím či bodnutím. Kdo je navíc sní při čtvrtečním svítání, zajistí si tak pevné zdraví.
