Škaredá středa: Pozor na to, jak se budete tvářit a nezapomeňte upéct jidáše

Velikonoce jsou už prakticky za dveřmi a v mnoha domácnostech právě probíhají poslední přípravy na tyto krásné jarní svátky. Během Pašijového týdne si křesťané připomínají poslední dny v životě Ježíše Krista, jeho ukřižování i zmrtvýchvstání. Každý den tohoto týdne má svůj význam a speciální jméno. Čtvrtým v řadě je Škaredá středa neboli Sazometná či Černá, která je velmi důležitým dnem.

REKLAMA

Jidášova zrada

Podle Bible totiž došlo právě v tento den ke zradě Ježíše Krista, kterou způsobil Jidáš Iškariotský, jeden z jeho učedníků. „Prodal“ tenkrát svého mistra za třicet stříbrných a umožnil jeho zatčení. Svého rozhodnutí později hořce litoval a následně si vzal i život.

Vybízí k úsměvu a neškaredění se

Přestože pojmenování tohoto dne může na první pohled působit, jako den, kdy se máte „škaredit“ a mračit, právě přesný opak je pravdou. V tento den byste se měli smát a užívat si života, dobrá nálada vám pak údajně vydrží každou středu po zbytek celého roku.

I naši předkové si tento den velmi oblíbili a užívali, tradičně si různě vylepšovali pokrmy, aby vypadaly „škaredě“. Typickým příkladem je například bramborák, který natrhali na malé kousky, díky čemuž vypadal opravdu nevábně.

Začátek třídenního půstu a úklid

Škaredá středa byla také prvním dnem třídenního půstu, během kterého se jedla například čočka či hrách. Nemělo se konzumovat především maso a tučná jídla. Tradičně se z domu odstraňovala všechna špína a také saze z komína, což mělo skrytý význam. Díky tomu bylo z domácnosti vyhnáno všechno zlé, duchové a zimní tma.

Tradiční jidáše

Na Škaredou středu také připadala jedna další zajímavá tradice, a to pečení sladkého svátečního pečiva pojmenovaného jidáše. Tyto velikonoční pokroucené pochutiny z kynutého těsta se stáčely do tvaru písmene J, copánku či uzlíku. Mají totiž připomínat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil. Ihned po vytažení z trouby se potírají medem. Jíst se však mohou až další den, na Zelený čtvrtek.

Konzumace tohoto pečiva má strávníky ochránit před zradou, uštknutím či bodnutím. Kdo je navíc sní při čtvrtečním svítání, zajistí si tak pevné zdraví.

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Výklopné kliky aut čeká zákaz. Za elegantním designem se skrývá smrtelné riziko

Čína zakáže výsuvné kliky aut kvůli smrtelným nehodám. Nové předpisy mají globální dopad, změní design vozů po celém světě.

Okamžik, na který vědci čekali. Kometa 3I/ATLAS mění směr

Je to teprve potřetí v historii lidstva, co k nám přiletěl objekt z jiné části vesmíru. Kometa 3I/ATLAS se přiblíží Slunci, pak naposledy proletí okolo Země.

Vilma Cibulková opouští Polabí. Po zásahu záchranky promluvila o zdravotních problémech

Herečka Vilma Cibulková (62) končí v seriálu Polabí. Po náhlém kolapsu a zásahu záchranných složek potvrdila, že trpí boreliózou.

Martin Dejdar přivedl na křest knihy manželku i syna. Publikum pobavil námořnickým jménem

Herec Martin Dejdar pokřtil svou autobiografii „Dejdar - Jedu nonstop na horské dráze“. Na slavnost dorazila i jeho manželka Daniela a syn Matěj.

Valorizace důchodů 2026: V lednu dvě platby. Přidáno všem, doplatek bude podle výše důchodu a výplatního dne

Od ledna 2026 se důchody zvyšují. Většina seniorů dostane dvě platby, jednu za běžný důchod, druhou jako doplatek. O částce rozhoduje i výplatní den.

Letní čas končí. Na co se připravit a kdy si přetočíme hodinky

Letní čas se vrátí zpátky na ten klasický, tedy zimní, už v neděli 26. října. Ručičky se posunou o hodinu zpět. Co to znamená v praxi?