Škaredá středa: Pozor na to, jak se budete tvářit a nezapomeňte upéct jidáše

Velikonoce jsou už prakticky za dveřmi a v mnoha domácnostech právě probíhají poslední přípravy na tyto krásné jarní svátky. Během Pašijového týdne si křesťané připomínají poslední dny v životě Ježíše Krista, jeho ukřižování i zmrtvýchvstání. Každý den tohoto týdne má svůj význam a speciální jméno. Čtvrtým v řadě je Škaredá středa neboli Sazometná či Černá, která je velmi důležitým dnem.

REKLAMA

Jidášova zrada

Podle Bible totiž došlo právě v tento den ke zradě Ježíše Krista, kterou způsobil Jidáš Iškariotský, jeden z jeho učedníků. „Prodal“ tenkrát svého mistra za třicet stříbrných a umožnil jeho zatčení. Svého rozhodnutí později hořce litoval a následně si vzal i život.

Vybízí k úsměvu a neškaredění se

Přestože pojmenování tohoto dne může na první pohled působit, jako den, kdy se máte „škaredit“ a mračit, právě přesný opak je pravdou. V tento den byste se měli smát a užívat si života, dobrá nálada vám pak údajně vydrží každou středu po zbytek celého roku.

I naši předkové si tento den velmi oblíbili a užívali, tradičně si různě vylepšovali pokrmy, aby vypadaly „škaredě“. Typickým příkladem je například bramborák, který natrhali na malé kousky, díky čemuž vypadal opravdu nevábně.

Začátek třídenního půstu a úklid

Škaredá středa byla také prvním dnem třídenního půstu, během kterého se jedla například čočka či hrách. Nemělo se konzumovat především maso a tučná jídla. Tradičně se z domu odstraňovala všechna špína a také saze z komína, což mělo skrytý význam. Díky tomu bylo z domácnosti vyhnáno všechno zlé, duchové a zimní tma.

Tradiční jidáše

Na Škaredou středu také připadala jedna další zajímavá tradice, a to pečení sladkého svátečního pečiva pojmenovaného jidáše. Tyto velikonoční pokroucené pochutiny z kynutého těsta se stáčely do tvaru písmene J, copánku či uzlíku. Mají totiž připomínat provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil. Ihned po vytažení z trouby se potírají medem. Jíst se však mohou až další den, na Zelený čtvrtek.

Konzumace tohoto pečiva má strávníky ochránit před zradou, uštknutím či bodnutím. Kdo je navíc sní při čtvrtečním svítání, zajistí si tak pevné zdraví.

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

Na nedělní večer si nic neplánujte. Vyrazte ven na zatmění Měsíce, na další se bude čekat několik let

Již v neděli 7. září bude probíhat úplné zatmění Měsíce. Pozorovat jej můžete pouhým okem, žádné extra vybavení není třeba.

Teplé září potěší víno, ale hrom v září věští sníh: Staré pranostiky znovu ožívají

Naši předkové sledovali v září nejen projevy počasí, ale i migraci zvířat. A pranostiky dokonce spojují září s měsícem v druhé polovině roku.

Kritika, nenávistné e-maily i potlesk. Iva Pazderková popisuje zákulisí debat, lidé jí někdy připomínají sektu

Herečka a stand-up komička Iva Pazderková moderuje předvolební debaty s Petrem Fialou a čelí tak velkému množství hejtů. Jak vnímá kampaň a čeho se děsí?

McDonald’s slaví 70 let: Za globálním úspěchem stojí podnikatel s českými kořeny

Z malé restaurace v Kalifornii se stal nejznámější fastfood na světě. Letos uplynulo 70 let od chvíle, kdy se McDonald’s začal šířit Amerikou.

Fenomén českého chataření: Místo svobody, improvizace i luxusu napříč dekádami

Chaty a chalupy jsou s českým národem spjaty přes vícero ér a režimů. Jen atmosféra, důvody a možnosti se v průběhu let chataření měnily.

Díky sbírce za 150 milionů má Martínek šanci na život. Před dvěma lety dojal celé Česko, dnes už sedí a poznává svět

Genová terapie mu změnila život. Martínek, za kterého se složilo celé Česko, dnes sedí, usmívá se a dává mamince pusinky.