Špatným svícením si zkracujeme život

V dnešní době jsme umělým světlem obklopeni všude. Ať se hneme, kam se hneme. Od pouličních lamp až po obrazovky našich mobilních telefonů. A ty většina z nás během dne (i noci) nedá z ruky. Díky světlu si sice můžeme zejména v zimních měsících prodloužit den a zvýšit svou produktivitu, nicméně jeho nadměrné či nevhodné použití může mít na naše zdraví negativní dopad. Přitom si to většina lidí ani neuvědomuje. Jak je to tedy se svícením?

REKLAMA

Co je světelné znečištění?

Už jste se někdy setkali s pojmem světelné znečištění? Za tato dvě slovíčka se ukrývá nadměrné nebo také nevhodné osvětlení. Především tedy v nočních hodinách. Jen si sáhněte do svědomí, kolikrát během týdne strávíte pozdní hodiny s telefonem přilepeným k obličeji.

Špatným svícením narušujeme náš přirozený cirkadiánní rytmus. Co že to je? To jsou ony často skloňované biologické hodiny, které mají za úkol regulovat spánek a bdění. Takový náš vnitřní budík.

Podle Akademie věd České republiky může dlouhodobé narušování tohoto přirozeného rytmu vést ke vzniku celé řady zdravotních potíží. Od poruchy spánku přes deprese a obezitu až po zvýšené riziko některých typů rakoviny. A teď ruku na srdce: kolik z vás nemůže v noci spát, špatnou náladu zahání jídlem nebo na sobě pozoruje příznaky deprese? A kdo z vás si to někdy spojil se špatným osvětlením?

Modré světlo všude kolem nás

Asi každý má pojem o tom, co je to modré světlo. Vyzařují ho LED osvětlení a obrazovky elektronických zařízení. Studie Sorbonské univerzity odhalila, že právě modré světlo, které vyzařují i naše mobilní telefony, může v sítnici oka vyvolat zánětlivou reakci.

To následně může způsobit, že se poškodí buňky a dojde ke zhoršení zraku. Proto se doporučuje přidat do spektra červené složky, které mohou zmíněné negativní účinky kompenzovat a snižovat jejich dopad.

Pozor na nevhodné osvětlení na pracovišti

Vlivem špatného osvětlení na vašem pracovišti riskujete, že se budete potýkat s nepříjemnými zdravotními obtížemi – zmíníme například únavu, sníženou koncentraci, bolest hlavy nebo třeba bolest či pálení očí.

Tohle všechno může vést k tomu, že vaše produktivita jednoduše spadne dolů. A přitom zbytečně. Proto je důležité dbát na to, abyste si ve svém pracovním a samozřejmě také domácím prostředí zajistili správné světlení zohledňující intenzitu světa, jeho barvu a rovnoměrnost.

Špatným svícením si můžeme zkracovat život

Neustálým vystavováním se umělému osvětlení a dlouhodobým narušením našeho vnitřního rytmu si podle Hynka Medřického (světelného experta, který se specializuje na vliv světla na lidské zdraví, přírodu i cirkadiánní rytmy) zkracujeme život.

Na vině je nedostatek spánku. S tím má mnoho lidí problémy právě proto, že se obklopuje světlem, které narušuje přirozené procesy v těle. „Spánek funguje jako vnitřní úklid těla. Víme, že během osmi hodin se tělo dokáže „očistit“, ale pokud mu dáme jen šest hodin, co se stane? Nepoklidí naše vnitřní uklízečka o jeden pokoj méně? Nebo všude vyluxuje, ale už neutře prach? To zatím nevíme, ale jedno je jisté – dlouhodobý nedostatek spánku způsobuje stres v těle,“ rozpovídal se v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zdroje: Světelné znečištění, Akademie věd České republiky, Spectrasol, BOZP, Seznam Zprávy

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Další články
Související

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Chřipka letos zřejmě udeří dřív. Lékařka varuje před nástupem už před Vánocemi

Chřipka, tedy její letošní sezona, by mohla dorazit nečekaně brzy. Lékařka varuje, že první výrazný nárůst případů nastane ještě před Vánocemi.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?