Toastový chléb s tvarohem podle Josefa Maršálka, který zvládne každý

Pro Josefa Maršálka (42) je pečení nejen práce, ale také obrovská vášeň. Své zapálení pro přípravu lahodných pokrmů dokáže skrze své recepty předávat dál. Jeho dorty a dezerty dobyly svět, nicméně ve svém repertoáru má hromadu dalších chutných receptů, které určitě stojí za to vyzkoušet. Co třeba toastový chléb s tvarohem?

REKLAMA

Inspiruje profesionály i domácí nadšence

Zkušeností má Josef Maršálek, přezdívaný mistr cukrář, opravdu na rozdávání. Ještě aby ne. Vždyť je nasbíral v prestižních světových cukrárnách, a to včetně britského Harrods. Dneska je inspirací nejen pro profesionály, ale i domácí nadšence.

Josef Maršálek dokáže své recepty podat natolik osobitým způsobem, že je v nich vždycky něco víc, nežli jen seznam surovin a postup. Z každého kulinářského počinu vyzařuje kreativita, radost a smysl pro poctivou práci. A sem tam doplní recept i o nějakou dobrou radu.

Zkuste toastový chléb s tvarohem podle Josefa Maršálka

Pokud v kuchyni rádi zkoušíte nové věci, máme pro vás zajímavý recept. Připravte si pod taktovkou známého cukráře toastový chléb s tvarohem. Zvládne to úplně každý.

Na přípravu potřebujete:

  • 400 g hladké mouky vhodné na kynutá těsta​
  • 150 g celozrnné špaldové mouky​
  • 50 g másla​
  • 20 g droždí​
  • 250 g vody​
  • 120 g tvarohu z vaničky​
  • 12 g soli​
  • 1 vejce velikosti M​
  • 1 vejce velikosti M (na dokončení)

Postup přípravy:

Začněte tím, že smícháte vodu, špaldovou mouku a droždí. Poté zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě min. 30 minut kynout. Poté přidejte hladkou mouku, tvaroh a vejce. Vypracujte těsto, které hněťte alespoň 4 minuty, aby se všechny surovin dobře spojily. Přidejte sůl a změklé máslo, opět pokračujte v hnětení – musí vám vzniknout hladké nelepivé těsto.

Poté nechte těsto zakryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí jej rozdělte na 11 stejných dílů. Každý díl vytvarujte do kuličky a vložte do máslem vymazané chlebíčkové formy (ideálně o rozměrech 11×30 cm). Přikryjte a nechte kynout, dokud těsto neztrojnásobí svůj objem.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Než vložíte do trouby, potřete povrch rozšlehaným vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 – 35 minut, dokud chléb nezíská tmavě zlatou barvu. Po upečení nechte částečně vychladnout a poté jej vyjměte z formy.

Vyzkoušíte domácí toastový chléb?

Další články
Související

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.