Velikonoční jidáše: Tvar provazu jako připomenutí Jidášova konce

Na Velikonoce nesmí na našich stolech mimo jiné dobroty chybět i tradiční jidáše. Sladké pečivo s medem představuje symbol plodnosti, zdraví i hojnosti. Kam až sahá historie jidášů? A proč se vlastně pečou?

REKLAMA

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek

Podle tradice pečeme jidáše vždy na Zelený čtvrtek. A proč právě tehdy? Velikonoce jsou mimo jiné vnímány zejména jako symbol jara a nového života. Zelený čtvrtek je dnem odpuštění. Proto se již po mnoho dlouhých let v tento den podávají jidáše ke snídani – měly chránit před zdravotními neduhy a přinést pevné zdraví.

Kam až sahá jejich historie?

Jidáš byl jedním z 12 původních apoštolů. Ježíše zradil za třicet stříbrných a umožnil tak jeho zatčení. Tvar tradičního kynutého pečiva symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš následně oběsil. Proto se jidáše dodnes pečou ve tvaru zavinutého provazu jako připomínka jeho odchodu z tohoto světa.

Tradiční recept na kynuté jidáše

Pokud i vy ctíte tradice a jidáše tak ani u vás doma nesmí chybět, můžete si je letos zkusit připravit podle tohoto oblíbeného receptu.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky​
  • 30 g čerstvého droždí​
  • 350 ml vlažného mléka (dle potřeby)​
  • 120 g másla​
  • 100 g cukru krupice​
  • 2 žloutky​
  • špetka soli​

Na dokončení:

  • máslo na vymazání plechu​
  • tekutý med​
  • moučkový cukr​

Postup přípravy:

  • V malé misce smíchejte trochu vlažného mléka, lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a špetku soli. V jiné misce utřete žloutky do pěny a přidejte změklé máslo. Vše spojte s moukou a kváskem. Podle potřeby přidejte vlažné mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, z každého vytvořte váleček asi 20 cm dlouhý (tloušťka jako prst) a stočte do spirálky, esíčka nebo uzlíku.
  • Tvarované jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout.
  • Předehřejte troubu na 190 °C. Jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova přibližně 15–20 minut.
  • Ještě horké jidáše potřete rozehřátým medem. Pokud nechcete použít med, můžete je po vychladnutí pocukrovat.

Nekynuté jidáše podle Maršálka

Máte-li raději nekynuté dobroty, které jsou podle mnohých méně náročné na přípravu, bude se vám hodit recept na tvarohové jidáše podle Josefa Maršálka.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu Madeta v kelímku
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 20 g oleje
  • 50 g vajec
  • 8 g kypřícího prášku
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 g soli
  • kůra z 1 pomeranče

Na potření:

  • 1 vejce

Na potření po upečení:

  • 50 g medu
  • 25 g pomerančové šťávy

Postup přípravy:

  • V míse smíchejte tvaroh, olej, vejce, sůl, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče.​
  • Přidejte mouku, kypřicí prášek a nasekané sušené brusinky. Vypracujte hladké těsto.​
  • Těsto nechte 5 minut odpočinout.​
  • Rozdělte těsto na 10 stejných kousků a z každého upleťte jidáše.​
  • Předehřejte troubu na 170 °C.​
  • Jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15–18 minut dozlatova.​
  • Po upečení ještě horké jidáše potřete směsí rozvařeného medu a pomerančové šťávy.

Pečete jidáše? Máte nějaký svůj recept, na který nedáte dopustit?

Zdroje: TOP recepty, Česká televize, Pernerka, Novinky

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

Na obrazovky se vrací se čtvrtou řadou Peče celá země. Slibuje nové recepty i emoce

Pečte... Teď! Oblíbený pořad Peče celá země vstupuje do své čtvrté série a už teď je jasné, že tentokrát půjde o víc než jen o dokonale vykynuté těsto.

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?

Čokoládová bublanina s ovocem podle Jana Bendiga, který míří do Prostřeno

Dnes večer čeku v Prostřeno! na hosty Jan Bendig a jako dezert se bude podávat čokoládová bublanina s ovocem. Máme pro vás recept.

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Tajemství perníkového koření i ihned měkkých perníčků: Správná směs a žádný med navíc

Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Přinášíme recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky.