Na Velikonoce nesmí na našich stolech mimo jiné dobroty chybět i tradiční jidáše. Sladké pečivo s medem představuje symbol plodnosti, zdraví i hojnosti. Kam až sahá historie jidášů? A proč se vlastně pečou?
Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek
Podle tradice pečeme jidáše vždy na Zelený čtvrtek. A proč právě tehdy? Velikonoce jsou mimo jiné vnímány zejména jako symbol jara a nového života. Zelený čtvrtek je dnem odpuštění. Proto se již po mnoho dlouhých let v tento den podávají jidáše ke snídani – měly chránit před zdravotními neduhy a přinést pevné zdraví.

Kam až sahá jejich historie?
Jidáš byl jedním z 12 původních apoštolů. Ježíše zradil za třicet stříbrných a umožnil tak jeho zatčení. Tvar tradičního kynutého pečiva symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš následně oběsil. Proto se jidáše dodnes pečou ve tvaru zavinutého provazu jako připomínka jeho odchodu z tohoto světa.
Tradiční recept na kynuté jidáše
Pokud i vy ctíte tradice a jidáše tak ani u vás doma nesmí chybět, můžete si je letos zkusit připravit podle tohoto oblíbeného receptu.
Na přípravu potřebujete:
Na těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 350 ml vlažného mléka (dle potřeby)
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- špetka soli
Na dokončení:

S kým žije Miroslav Táborský: Standa z Ulice má po boku přes třicet let krásnou Kateřinu, byla mu oporou během rakoviny
- máslo na vymazání plechu
- tekutý med
- moučkový cukr
Postup přípravy:
- V malé misce smíchejte trochu vlažného mléka, lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a špetku soli. V jiné misce utřete žloutky do pěny a přidejte změklé máslo. Vše spojte s moukou a kváskem. Podle potřeby přidejte vlažné mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, z každého vytvořte váleček asi 20 cm dlouhý (tloušťka jako prst) a stočte do spirálky, esíčka nebo uzlíku.
- Tvarované jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova přibližně 15–20 minut.
- Ještě horké jidáše potřete rozehřátým medem. Pokud nechcete použít med, můžete je po vychladnutí pocukrovat.

Nekynuté jidáše podle Maršálka
Máte-li raději nekynuté dobroty, které jsou podle mnohých méně náročné na přípravu, bude se vám hodit recept na tvarohové jidáše podle Josefa Maršálka.
Na přípravu potřebujete:
Na těsto:
- 260 g hladké mouky
- 250 g tvarohu Madeta v kelímku
- 50 g nasekaných sušených brusinek
- 20 g oleje
- 50 g vajec
- 8 g kypřícího prášku
- 40 g moučkového cukru
- 1 g soli
- kůra z 1 pomeranče
Na potření:
- 1 vejce
Na potření po upečení:
- 50 g medu
- 25 g pomerančové šťávy
Postup přípravy:
- V míse smíchejte tvaroh, olej, vejce, sůl, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče.
- Přidejte mouku, kypřicí prášek a nasekané sušené brusinky. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte 5 minut odpočinout.
- Rozdělte těsto na 10 stejných kousků a z každého upleťte jidáše.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15–18 minut dozlatova.
- Po upečení ještě horké jidáše potřete směsí rozvařeného medu a pomerančové šťávy.

Pečete jidáše? Máte nějaký svůj recept, na který nedáte dopustit?

Po 27 letech se Donna D’Errico ukázala v původních plavkách z Pobřežní hlídky a fanoušci šílí. Vypadá líp než tehdy
Zdroje: TOP recepty, Česká televize, Pernerka, Novinky