Velikonoční jidáše: Tvar provazu jako připomenutí Jidášova konce

Na Velikonoce nesmí na našich stolech mimo jiné dobroty chybět i tradiční jidáše. Sladké pečivo s medem představuje symbol plodnosti, zdraví i hojnosti. Kam až sahá historie jidášů? A proč se vlastně pečou?

REKLAMA

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek

Podle tradice pečeme jidáše vždy na Zelený čtvrtek. A proč právě tehdy? Velikonoce jsou mimo jiné vnímány zejména jako symbol jara a nového života. Zelený čtvrtek je dnem odpuštění. Proto se již po mnoho dlouhých let v tento den podávají jidáše ke snídani – měly chránit před zdravotními neduhy a přinést pevné zdraví.

Kam až sahá jejich historie?

Jidáš byl jedním z 12 původních apoštolů. Ježíše zradil za třicet stříbrných a umožnil tak jeho zatčení. Tvar tradičního kynutého pečiva symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš následně oběsil. Proto se jidáše dodnes pečou ve tvaru zavinutého provazu jako připomínka jeho odchodu z tohoto světa.

Tradiční recept na kynuté jidáše

Pokud i vy ctíte tradice a jidáše tak ani u vás doma nesmí chybět, můžete si je letos zkusit připravit podle tohoto oblíbeného receptu.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky​
  • 30 g čerstvého droždí​
  • 350 ml vlažného mléka (dle potřeby)​
  • 120 g másla​
  • 100 g cukru krupice​
  • 2 žloutky​
  • špetka soli​

Na dokončení:

  • máslo na vymazání plechu​
  • tekutý med​
  • moučkový cukr​

Postup přípravy:

  • V malé misce smíchejte trochu vlažného mléka, lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a špetku soli. V jiné misce utřete žloutky do pěny a přidejte změklé máslo. Vše spojte s moukou a kváskem. Podle potřeby přidejte vlažné mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, z každého vytvořte váleček asi 20 cm dlouhý (tloušťka jako prst) a stočte do spirálky, esíčka nebo uzlíku.
  • Tvarované jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout.
  • Předehřejte troubu na 190 °C. Jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova přibližně 15–20 minut.
  • Ještě horké jidáše potřete rozehřátým medem. Pokud nechcete použít med, můžete je po vychladnutí pocukrovat.

Nekynuté jidáše podle Maršálka

Máte-li raději nekynuté dobroty, které jsou podle mnohých méně náročné na přípravu, bude se vám hodit recept na tvarohové jidáše podle Josefa Maršálka.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu Madeta v kelímku
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 20 g oleje
  • 50 g vajec
  • 8 g kypřícího prášku
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 g soli
  • kůra z 1 pomeranče

Na potření:

  • 1 vejce

Na potření po upečení:

  • 50 g medu
  • 25 g pomerančové šťávy

Postup přípravy:

  • V míse smíchejte tvaroh, olej, vejce, sůl, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče.​
  • Přidejte mouku, kypřicí prášek a nasekané sušené brusinky. Vypracujte hladké těsto.​
  • Těsto nechte 5 minut odpočinout.​
  • Rozdělte těsto na 10 stejných kousků a z každého upleťte jidáše.​
  • Předehřejte troubu na 170 °C.​
  • Jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15–18 minut dozlatova.​
  • Po upečení ještě horké jidáše potřete směsí rozvařeného medu a pomerančové šťávy.

Pečete jidáše? Máte nějaký svůj recept, na který nedáte dopustit?

Další články
Související

UHO nemusí být jen trauma ze školní jídelny. Naučte se ji správně připravit díky poctivému domácímu receptu

UHO je pojem, který v české kuchyni známe velmi dobře. Pohlížíme na ni skrze prsty, přitom se dá připravit tak, že zachutná celé rodině.

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.