Velikonoční jidáše: Tvar provazu jako připomenutí Jidášova konce

Na Velikonoce nesmí na našich stolech mimo jiné dobroty chybět i tradiční jidáše. Sladké pečivo s medem představuje symbol plodnosti, zdraví i hojnosti. Kam až sahá historie jidášů? A proč se vlastně pečou?

REKLAMA

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek

Podle tradice pečeme jidáše vždy na Zelený čtvrtek. A proč právě tehdy? Velikonoce jsou mimo jiné vnímány zejména jako symbol jara a nového života. Zelený čtvrtek je dnem odpuštění. Proto se již po mnoho dlouhých let v tento den podávají jidáše ke snídani – měly chránit před zdravotními neduhy a přinést pevné zdraví.

Kam až sahá jejich historie?

Jidáš byl jedním z 12 původních apoštolů. Ježíše zradil za třicet stříbrných a umožnil tak jeho zatčení. Tvar tradičního kynutého pečiva symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš následně oběsil. Proto se jidáše dodnes pečou ve tvaru zavinutého provazu jako připomínka jeho odchodu z tohoto světa.

Tradiční recept na kynuté jidáše

Pokud i vy ctíte tradice a jidáše tak ani u vás doma nesmí chybět, můžete si je letos zkusit připravit podle tohoto oblíbeného receptu.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky​
  • 30 g čerstvého droždí​
  • 350 ml vlažného mléka (dle potřeby)​
  • 120 g másla​
  • 100 g cukru krupice​
  • 2 žloutky​
  • špetka soli​

Na dokončení:

  • máslo na vymazání plechu​
  • tekutý med​
  • moučkový cukr​

Postup přípravy:

  • V malé misce smíchejte trochu vlažného mléka, lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a špetku soli. V jiné misce utřete žloutky do pěny a přidejte změklé máslo. Vše spojte s moukou a kváskem. Podle potřeby přidejte vlažné mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, z každého vytvořte váleček asi 20 cm dlouhý (tloušťka jako prst) a stočte do spirálky, esíčka nebo uzlíku.
  • Tvarované jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout.
  • Předehřejte troubu na 190 °C. Jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova přibližně 15–20 minut.
  • Ještě horké jidáše potřete rozehřátým medem. Pokud nechcete použít med, můžete je po vychladnutí pocukrovat.

Nekynuté jidáše podle Maršálka

Máte-li raději nekynuté dobroty, které jsou podle mnohých méně náročné na přípravu, bude se vám hodit recept na tvarohové jidáše podle Josefa Maršálka.

Na přípravu potřebujete:

Na těsto:

  • 260 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu Madeta v kelímku
  • 50 g nasekaných sušených brusinek
  • 20 g oleje
  • 50 g vajec
  • 8 g kypřícího prášku
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 g soli
  • kůra z 1 pomeranče

Na potření:

  • 1 vejce

Na potření po upečení:

  • 50 g medu
  • 25 g pomerančové šťávy

Postup přípravy:

  • V míse smíchejte tvaroh, olej, vejce, sůl, cukr a nastrouhanou kůru z pomeranče.​
  • Přidejte mouku, kypřicí prášek a nasekané sušené brusinky. Vypracujte hladké těsto.​
  • Těsto nechte 5 minut odpočinout.​
  • Rozdělte těsto na 10 stejných kousků a z každého upleťte jidáše.​
  • Předehřejte troubu na 170 °C.​
  • Jidáše položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 15–18 minut dozlatova.​
  • Po upečení ještě horké jidáše potřete směsí rozvařeného medu a pomerančové šťávy.

Pečete jidáše? Máte nějaký svůj recept, na který nedáte dopustit?

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Další nálož hobby pořadů: Pivní pomazánka s Láďou, jubileum s Pepou a treláže se zahradnicí Lenkou

Kutil Pepa, zahradnice Lenka a vynálezce Láďa se vrací s novou dávkou inspirace. V neděli 12. října 2025 poběží na Primě tři oblíbené hobby pořady.

Receptář je zpět. Tipy pro podzimní zahradu, kuchyni i dílnu v novém díle už tuto neděli

V nedělní poledne bude opět patřit pořadu Receptář Prima nápadů. Tentokrát nabídne podzimní porci tipů pro kutily, zahrádkáře i milovníky domácích mazlíčků.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.