Ačkoli je považujeme za zeleninu, ve skutečnosti se řadí mezi ovoce. Již desetiletí se vedou spory o tom, jestli je rajče ovoce nebo zelenina. A není to jen o rajčatech. Podobně bychom mohli dumat třeba nad melounem, který je pro většinu lidí jednoznačně zástupcem ovoce. U čeho dalšího se možná i vy pletete?
Olivy
Olivy dělí konzumenty na dvě poloviny: jedna je miluje a druhá jim nemůže přijít na chuť ani na jméno. Mezi sladké peckovice se tak zařadila „černá ovce“ pomyslné rodiny. Ano, tušíte správně, kam tím směřujeme. Ačkoli byste se možná přeli, že olivy jsou jednoznačně zelenina, musíme oponovat. Nejsou.

Jde totiž o ovoce, ačkoli absolutně chudé na cukr, do kterého by tohle zařazení hádal asi jen málokdo. „Ve své základní podobě jsou bohaté na tuky – obsahují jich 20 až 30 procent, a obzvláště na zdraví prospěšné mononenasycené omega-9 mastné kyseliny. Sacharidů mají skutečně minimum, okolo dvou až osmi gramů na 100 gramů,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová pro web Pro ženy.

Avokádo
I tady by se mnozí přeli. Podle mnoha lidí je totiž avokádo jednoznačně zelenina – vždyť se používá převážně na přípravu slaných dobrot. Co třeba takové guacamole! Jenže i tady je třeba uvést věci na pravou míru a vysvětlit, že i avokádo – byť se vám to může zdát bláznivé – patří mezi ovoce.
Plod hruškovitého tvaru s peckou uprostřed rostoucí na stromě nazývaném avokádovník (česky hruškovec přelahodný) sice chutí připomíná zeleninu, ale z botanického hlediska se řadí do kategorie ovoce.
Rajčata
Asi o žádném plodu se lidé mezi sebou tolik nedohadovali, jako když šlo právě o rajčata a jejich zařazení mezi ovoce nebo zeleninu. Mnoho z nás je toho názoru, že rajče je zelenina. Jenže i tady jen nutné vztyčit prst a říci, že to vlastně není pravda.
Rajče se z botanického hlediska řadí mezi bobule (podobně jako třeba brusinka, rybíz nebo borůvka či angrešt). Zařazení mezi bobule z něho technicky dělá ovoce.

Lilek
I lilek na pultech obchodních řetězců najdeme mezi zeleninou. A mnozí by dali ruku do ohně za to, že to také zelenina je. Z botanického hlediska jde ale o ovoce. Nicméně v gastronomii jej považujeme za zeleninu.
Věděli jste to, nebo jsou pro vás tyto informace novinkou?
Zdroje: Pro ženy, Mama volba, Radio Žurnál, Atranet