Babiččina kuchyně: Koprovka, mozeček a pajšl. Jídla, která dnešní generace už skoro nezná

Při spojení s výrazy pajšl či mozeček si možná současná generace vybaví nějaký hororový film. Jedná se přitom o oblíbené pokrmy, na kterých si naši předci velmi rádi pochutnávali. Nemohla chybět ani koprová omáčka, která společnost od nepaměti dělila na ty, kteří ji milují a ty, kteří ji nemohou přijít na chuť. Jaká jídla tedy nabízela babiččina kuchyně?

REKLAMA

Vyhlášená koprovka je zpět

Právě koprovka dodnes patří mezi pokrmy, které si strávníci rádi dají v jídelně a mnozí dokonce prosí babičku, aby jim ji uvařila. Dávno už se přitom nejedná o pokrm, ve kterém se topí vajíčko a všude okolo se line přehnaná vůně kopru. Koprovka se dokonce připravuje i v mnoho vyhlášených restauracích, kde ji šéfkuchaři vaří tak trochu netradičně.

„Nejdřív restuju cibuli na másle nebo sádle, aby zesklovatěla a mírně zezlátla. Potom na pánev přihodím bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Koření se prohřeje v másle a propůjčí omáčce intenzivní chuť a vůni,“ popsal svůj recept šéfkuchař Jan Všetečka pro Jídlo a radost.

Není divu, že do jeho restaurace právě na koprovku zákazníci rádi chodí. „Zlatavou cibuli s kořením zaliju vývarem a asi hodinu povařím. Na posledních 15 minut přidávám stonky kopru, pak omáčku zatáhnu máslovou jíškou a dochutím,“ vysvětlil. „Každý kuchař zachovává určitou tradici. Podle mého názoru se má koprovka kyselit octem, ten totiž vytvoří pěknou kyselinku. Omáčka by měla štípat, ale nesmí být příliš ostrá. Proto liju část octa rovnou k restované cibuli, aby se teplem zmírnila jeho prudká kyselost,“ popsal.

„Omáčku zjemním smetanou, scedím a promixuju v thermomixu s máslem. Na litr koprovky padne až 100 g másla. Výsledkem je dokonale hladká, elegantní koprovka, která tě po pár soustech nezahltí jedinou výraznou chutí,“ dodal.

Z mála udělaly skvělé jídlo

O tom, že naše babičky byly skvělými kuchařkami a dokázaly i z mála vykouzlit pokrmy, na které dodnes rádi vzpomínáme, není pochyb. Kromě koprovky nesmíme zapomenout například také na jídla, která byla sice jednoduchá, svou chutí však neobyčejná. Mezi ně patří například brambory s tvarohem, bramborové placky, škvarkové placky, rýžový nákyp, hrachová kaše, nudle s mákem, kulajda či vdolky.

V současné době je přitom docela v kurzu jídla našich babiček znovu oživovat a připravovat je v nějaké modernější podobě. Díky tomu tedy můžete i tyto dobroty najít na jídelních lístcích současných restaurací.

A co že to ten pajšl a mozeček tedy je?

Možná si říkáte, co to tedy vlastně ten pajšl a mozeček je. Pajšl neboli plíčky na smetaně jsou jídlem, které si možná pamatujete ze školní jídelny. Tam si je však většina strávníků spojovala spíše s negativní chutí. Babičky z nich ale mnohdy uměly udělat velmi dobré jídlo, na kterém si pochutnala celá rodina. Jeho základem jsou vnitřnosti, které se uvaří, následně se připraví krémová smetanová omáčka a podávají se zpravidla s houskovým knedlíkem.

Mozeček se dá připravit ve dvou verzích. Buď si ho připravíte v květákové variantě, kde v podstatě na cibulce osmažíte uvařený květák s vejci. Pokud byste si však chtěli připravit ten pravý, vepřový mozeček, budete k tomu potřebovat právě tuto surovinu, ideálně čerstvě zpracovanou například po zabíjačce. Přidáte k němu na cibulku opět vejce, dochutíte česnekem, solí a pepřem a můžete servírovat.

Tak co si o těchto pokrmech myslíte, dali byste si nebo tyto pochutiny raději vynecháte?

Zdroje: regiony.rozhlas.cz, toprecepty.cz, apetitonline.cz, jidloaradost.ambi.cz, strednicechy.rozhlas.cz

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Veronika Šustrová
Veronika Šustrová
Píšu už docela dlouho a hodně mě to baví. Zajímá mě lifestyle, kultura, móda, ale třeba i psychologie, ekonomie a aktuální mezinárodní dění.

Další články
Související

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?

Čokoládová bublanina s ovocem podle Jana Bendiga, který míří do Prostřeno

Dnes večer čeku v Prostřeno! na hosty Jan Bendig a jako dezert se bude podávat čokoládová bublanina s ovocem. Máme pro vás recept.

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Tajemství perníkového koření i ihned měkkých perníčků: Správná směs a žádný med navíc

Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Přinášíme recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky.

Nedělní hobby pořady: Recept na prací gel, jak na vlhkost oken, váza ze starých knih a cviky na záda s Hankou

Nedělní odpoledne bude patřit trojici osvědčených hobby pořadů. Každý z nich nabídne nové tipy, recepty i šikovná řešení pro domov a zahradu.