Češi neustále dávají do guláše ingredienci, která tam nepatří. Základem je cibule, případně brambora

Guláš. Magické slovo, které voní tradicí a domovem. Kdo by ho nemiloval? Jenže i tady platí: čeho je moc, toho je příliš. Jedna ingredience, kterou Češi do guláše neustále přidávají, dokáže tuhle kulinářskou symfonii nenávratně pokazit. A ano, asi ji tam dáváte taky.

REKLAMA

Pokrm s historií i duší

Český guláš, inspirující se maďarskými kořeny, je svým způsobem naše národní umění. Každá rodina má svůj vlastní recept, každá kuchařka svůj trik. Jedno ale zůstává neměnné: správná kombinace surovin, pomalé vaření a důležitá dávka trpělivosti.

Guláš má být s trochou nadsázky hustý tak, že by v něm i lžička stála. Chutě by měly být vyvážené jako orchestr – žádná ingredience nemá přehlušit druhou. A právě tady Češi často chybují.

Proč je cibule základ a mouka přežitek

Když se podíváme na základ guláše, je to jednoduché. Cibule, maso, paprika, koření. Cibule je tady vlastně zásadní prvek. Při dlouhém vaření se rozvaří do sladké kaše, která guláš přirozeně zahušťuje.

Jenže mnozí, zřejmě z obav, že by snad guláš nebyl dost hustý, sahají po mouce. Mouka nejenže časem udělá guláš „těžkým“, ale navíc přebíjí chuť ostatních surovin. Takový guláš pak ztratí na lehkosti a autentičnosti.

Jak na dokonalý guláš bez mouky

Žádný strach, i bez mouky lze guláš zahustit. Tajemství tkví v poměru cibule k masu. Vezměte tolik cibule, kolik je masa – nejlépe kližky. Během vaření se cibule rozpadne, vytvoří krémovou strukturu a guláš přirozeně zahustí.

Další trik? Nastrouhaná brambora. Hodí se především na konci vaření, kdy chcete vylepšit konzistenci. Je to nenápadný pomocník, který zůstane v pozadí, ale jeho činnost se pozná. Případně můžete k zahuštění použít nastrouhaný chleba. Mouku ale opravdu vynechte.

Ingredience

  • 800 g hovězí kližky
  • 4 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml horkého vývaru
  • Sůl, pepř a majoránka podle chuti
  • 1 nastrouhaná brambora (volitelně)

Postup

Na sádle orestujte cibuli dozlatova. To je základ chuti. Přidejte papriku, rychle promíchejte a hned vložte maso nakrájené na kostky. Orestujte maso ze všech stran, aby se zatáhlo, a přidejte koření, protlak a prolisovaný česnek. Zalijte vývarem, snižte teplotu a pomalu vařte asi 2 hodiny.

Pokud je guláš řídký, přidejte nastrouhanou bramboru a ještě 10 minut povařte. Na závěr dolaďte solí, pepřem a majoránkou. Dokonalý guláš nepotřebuje mít v sobě mouku. Stačí kvalitní suroviny, poctivé vaření a menší triky.

Petra Stará
Petra Stará
Ráda se věnuju tématům, která nám mohou zpříjemnit život – od tipů pro domácnost, přes zdraví, až po osobní rozvoj. Baví mě hledat nové způsoby, jak si usnadnit každodenní život a najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem. Věřím, že i malé změny mohou mít velký vliv, a právě ty se snažím předávat ve svých článcích.

Další články
Související

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Inkontinence trápí ženy i muže. Někdy stačí jen smích a je problém

Únik moči není nic výjimečného, i když o tom lidé neradi mluví. Podle České urologické společnosti se s ním během života potýká až polovina žen.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.