Brambory jsou neodmyslitelnou součástí naší kuchyně. Připravujeme je na mnoho chutných způsobů – od klasiky v podobě vařených brambor přes zejména dětmi milovanou bramborovou kaši až po zapečené či gratinované brambory. A nemluvě o dalších dobrotách, které se z této suroviny dají vykouzlit – jako například domácí chipsy. Dnes se chceme zaměřit na správné skladování brambor. Ačkoli se to zdá jako snadný úkol, mnoho lidí v tom chybuje. A co vy?
Proč je správné skladování důležité?
Hodit pytel brambor do sklepa je na první pohled jednoduché. Mnoho lidí si myslí, že tím to hasne. Brambory zkrátka nějak uloží a o nic se dál nestarají. Proč je vlastně správné uskladnění brambor tam důležité?

- Vhodné uskladnění předejde vzniku toxických látek (plísně a solanin).
- Správné skladování zabrání šíření nevábného zápachu z nahnilých hlíz.
- Dobře skladované brambory déle vydrží.
Do lednice nepatří
Možná jste to nevěděli, možná jste to tušili. Ale brambory do lednice nepatří. A proč? Nízké teploty následně způsobí, že se v bramborách mění škrob na cukr. To může vést k nasládlé chuti, která se pak samozřejmě s vařením neztratí. A dokonce tyto změny mohou vést ke změně textury brambor při vaření.
Optimální podmínky pro skladování brambor
Ještě před uložením je potřeba nechat brambory tzv. vydýchat. To provedete tak, že je narovnáte ve slabší vrstvě (například v přepravkách) na suché a tmavé místo s teplotou 14 až 16 °C a necháte je takhle 2-3 týdny. Během této doby brambory ztratí větší část vlhkosti a jejich slupka se zpevní a zesílí.
Pro skladování brambor je potřeba zajistit vhodné podmínky:
- tma – díky té brambory nezačnou klíčit
- vlhkost – za optimální se považuje vlhkost 85–90 %
- chlad – ideální je teplota pohybující se v rozmezí 5 až 7 °C
Zkuste brambory zavařit
Napadlo by vás skladovat brambory ve sklenicích? Možná ne. Přitom je to zajímavý způsob, jak vyřešit jejich otázku uchovávání. A navíc je to snadné.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu
- Brambory oloupejte a důkladně omyjte.
- Nakrájejte je na malé kousky a ty vložte do studené vody.
- Nechte je tam cca 20 minut – poté ještě jednou propláchněte.
- Nakrájené brambory osušte, vložte do čisté misky a osolte.
- Následně zeleninu přendejte do čistých sklenic.
- Pevně zavíčkujte.
- Poté přichází zavařování – někdo zavařuje v tlakovém hrnci, někdo v klasickém hrnci.
- Vařte 40 minut.
- Po uvaření vyjměte a nechte vychladnout.
Jak skladovat brambory v paneláku?
Co když žijete v paneláku, kde máte sklep z dosahu kuchyně a úplně se vám nechce při každém vaření lítat tam a zpátky? I tady naštěstí existuje šikovné řešení, jak si všechno příjemně usnadnit. Snažte se co nejvíce přiblížit ideálu – tedy zajistit pro brambory tmu, chlad a vlhkost s přístupem vzduchu.

Vhodná je tedy nějaká komora, kam neproudí světlo, ale která je zároveň dobře větratelná. Na trhu se navíc dají pořídit speciální pytle určené pro skladování některých druhů zeleniny a ovoce v bytě. Pak už nemusíte řešit otázku sklepu a neochotu si do něj před každým vařením docházet.

Jak skladujete brambory vy?

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem
Zdroje: ireceptar.cz, TOP Recepty, Gurmeteka, Akademie kvality, iDnes