Také vám babička nebo maminka jako malým dětem kladla na srdce, že je mrkev dobrá na oči? Možná jste ji tehdy nebrali vážně. Nicméně mrkev má na naše zdraví vícero zdravotních přínosů, než si u téhle na první pohled obyčejné kořenové zeleniny uvědomujeme. K čemu všemu je dobrá?
Na první pohled obyčejná mrkev
Možná na první pohled působí obyčejně, a právě proto je velmi často podceňovaná. Obsahuje přitom unikátní trojici flavonoidů: luteolin, kvercentin a kaempferol. Je nabitá vitamínem C, antioxidanty, vitamínem E a obsahuje také prekurzor vitamínu A – beta karoten, o kterém se ví, že je velmi důležitý pro správné fungování našeho zraku.
Svědčí mrkev očím?
„Sněz všechnu tu mrkev, je dobrá na oči,“ říkala nejedna maminka. A vůbec nebyla daleko od pravdy. Tahle sytě oranžová kořenová zelenina je výborným zdrojem luteinu a beta-karotenu. Mluvíme o důležitých antioxidantech, které prospívají zdraví našich očí a chrání je před degenerativními očními chorobami souvisejícími s věkem.
Babička či maminka vám tak povinnost sníst všechnu mrkev v polévce nedávaly jen tak pro nic za nic. Opravdu to mělo svůj důvod.
Podporuje imunitu
Mrkev může být skvělým pomocníkem ve snaze podpořit funkci imunitního systému. Vyplývá to ze studie z roku 2022 zveřejněné na webu Science Direct. V mrkvi obsažený betakaroten podporuje produkci vitamínu A, který je nezbytný pro posílení obranyschopnosti našeho těla – zejména pak v období chřipek a nachlazení.
Vyplatí se proto zařadit mrkev do svého jídelníčku. Pochutnat si na ní můžete v mnoha podobách – od syrové přes dušenou až vařenou. Jak je libo.
Vyrovnává hladinu cukru
Ačkoli je třeba si uvědomit, že v porovnání s jinými druhy zeleniny má mrkev vyšší obsah cukru, může se i přesto pochlubit svými anti diabetickými vlastnostmi. Mrkev v sobě mimo jiné obsahuje rozpustnou vlákninu, která je prospěšná pro regulaci hladiny cukru v krvi.
Snižuje riziko rakoviny
Rakovina je strašák, kterého se děsí snad úplně každý. Není se čemu divit, že aktivně hledáme způsoby, jak této zákeřné nemoci předejít. A vypadá to, že jednou z příjemných metod, které nemohou ničemu uškodit, je pravidelná konzumace mrkve.
V té totiž najdeme karotenoid známý jako lykopen a o lykopenu se ví, že má určitý potenciál bojovat proti rakovině – konkrétně proti rakovině žaludku, plic, prostaty a prsu. Na základě studie provedené v roce 2022 a zveřejněné na webu MDPI může být lykopen spojován také se zdravím cév.

Zlepšuje pokožku
Na závěr ještě jeden benefit, který nám může mrkev a její pravidelná konzumace přinést. Je jím zlepšení vzhledu a stavu naší pokožky. Na tuto přednost poukázal přehled z roku 2021 uveřejněný na webu PubMed. Karotenoidy, které mrkev obsahuje (retinol, biotin a lykopen) podporují zdravou a jemnější pokožku.
Zdroje: Healthline, Medical News Today, MDPI, Science Direct, PubMed