Svíčková omáčka je klasikou naší kuchyně, na kterou nedáme dopustit. Hospodyňka, která se může pochlubit umem připravit tuto vyhlášenou dobrotu, je tzv. zralá na vdávání. Dobrou svíčkovou totiž neumí každý. Jak ji připravuje Zdeněk Pohlreich (67)?
Každý ji dělá jinak
Recepty na svíčkovou omáčku se v rodinách dědí z generace na generaci a každý s jistotou prohlašuje, že právě jeho svíčková je nejlepší na světě. Tradičně se připravuje z pasírované kořenové zeleniny, smetany a směsi koření (nové koření, bobkový list, černý pepř a někdo přidává také tymián, zázvor nebo hřebíček).
Zatímco někdo svíčkovou v závěru vaření dosladí cukrem, jiný jí zakápne citronem. Někdo zeleninu po uvaření vyjímá, další jí mixuje. Někdo svíčkovou vaří a jiný zase peče. Těch možností je tak moc, že si každý může vybrat, který způsob přípravy mu vyhovuje ze všech nejvíce.
Zdeněk Pohlreich má svůj osvědčený recept
Uznávaný český šéfkuchař, podnikatel, gastronom a autor několika kuchařek Zdeněk Pohlreich přidává do tradiční české omáčky jednu ingredienci, kterou tam nedává úplně každý – hořčici. Zkuste to pod jeho taktovkou.
Na přípravu potřebujete:
- 800 g pravé hovězí svíčkové
- 50 g špeku
- 1 petržel
- 1 celer
- 1 cibuli
- 200 ml smetany ke šlehání
- Trochu mouky
- Trochu mléka
- Celý pepř, nové koření, bobkový list, pepř a sůl
- Citronovou šťávu
- Cukr, hořčici
Postup přípravy:
Začněte tím, že očistíte maso, osušíte ho a poté ze všech stran osolíte a opepříte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jím maso pomocí nože nebo špikovací jehly (lépe vám to půjde, pokud špalíčky slaniny dáte nejdříve do mrazáku). Následně očistěte zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.
Na pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a poté nechte ze všech stran zatáhnout maso. Přidejte nakrájenou zeleninu. Po upečení maso vytáhněte a dejte bokem. Do omáčky přidejte koření a trochu cukru. Nyní přichází na řadu Zdeňkova tajná zbraň – lžíce hořčice.
Maso vložte zpátky, podlijte vodou, vložte do trouby a pečte na 180 °C. Po čtvrt hodině teplotu snižte na 150 °C a podle potřeby podlévejte vodou. Po uvaření a vyjmutí masa zeleninu rozmixujte, přidejte smetanu, nařeďte mlékem, dochuťte citronovou šťávou nebo cukrem (podle toho, jak to máte rádi).
Teď už jen knedlíky, brusinky a šlehačku a přejeme dobrou chuť!
A pokud máte spíše rádi řízky, připravili jsme pro vás článek s návodem, jak si připravit ty nejlepší.
Zdroje: iReceptář, Hradec Rozhlas, Hobbys