Poctivá česká svíčková dle Pohlreicha: Bez hořčice to nepůjde

Svíčková omáčka je klasikou naší kuchyně, na kterou nedáme dopustit. Hospodyňka, která se může pochlubit umem připravit tuto vyhlášenou dobrotu, je tzv. zralá na vdávání. Dobrou svíčkovou totiž neumí každý. Jak ji připravuje Zdeněk Pohlreich (67)?

REKLAMA

Každý ji dělá jinak

Recepty na svíčkovou omáčku se v rodinách dědí z generace na generaci a každý s jistotou prohlašuje, že právě jeho svíčková je nejlepší na světě. Tradičně se připravuje z pasírované kořenové zeleniny, smetany a směsi koření (nové koření, bobkový list, černý pepř a někdo přidává také tymián, zázvor nebo hřebíček).

Zatímco někdo svíčkovou v závěru vaření dosladí cukrem, jiný jí zakápne citronem. Někdo zeleninu po uvaření vyjímá, další jí mixuje. Někdo svíčkovou vaří a jiný zase peče. Těch možností je tak moc, že si každý může vybrat, který způsob přípravy mu vyhovuje ze všech nejvíce.

Zdeněk Pohlreich má svůj osvědčený recept

Uznávaný český šéfkuchař, podnikatel, gastronom a autor několika kuchařek Zdeněk Pohlreich přidává do tradiční české omáčky jednu ingredienci, kterou tam nedává úplně každý – hořčici. Zkuste to pod jeho taktovkou.

Na přípravu potřebujete:

  • 800 g pravé hovězí svíčkové
  • 50 g špeku
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 cibuli
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Trochu mouky
  • Trochu mléka
  • Celý pepř, nové koření, bobkový list, pepř a sůl
  • Citronovou šťávu
  • Cukr, hořčici

Postup přípravy:

Začněte tím, že očistíte maso, osušíte ho a poté ze všech stran osolíte a opepříte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jím maso pomocí nože nebo špikovací jehly (lépe vám to půjde, pokud špalíčky slaniny dáte nejdříve do mrazáku). Následně očistěte zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.

Na pánvi rozehřejte máslo, zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a poté nechte ze všech stran zatáhnout maso. Přidejte nakrájenou zeleninu. Po upečení maso vytáhněte a dejte bokem. Do omáčky přidejte koření a trochu cukru. Nyní přichází na řadu Zdeňkova tajná zbraň – lžíce hořčice.

Maso vložte zpátky, podlijte vodou, vložte do trouby a pečte na 180 °C. Po čtvrt hodině teplotu snižte na 150 °C a podle potřeby podlévejte vodou. Po uvaření a vyjmutí masa zeleninu rozmixujte, přidejte smetanu, nařeďte mlékem, dochuťte citronovou šťávou nebo cukrem (podle toho, jak to máte rádi).

Teď už jen knedlíky, brusinky a šlehačku a přejeme dobrou chuť!

A pokud máte spíše rádi řízky, připravili jsme pro vás článek s návodem, jak si připravit ty nejlepší.

Zdroje: iReceptář, Hradec Rozhlas, Hobbys

Další články
Související

Hlíva ústřičná: Vypěstujte si ji snadno i doma

Hlíva ústřičná se dá použít v mnoha pokrmech nebo do salátů. A pokud ji máte rádi, můžete si ji snadno vypěstovat sami. Jak na to?

Jak uchovat pečivo co nejdéle čerstvé: Na igelitové sáčky zapomeňte, a rozhodně nesmí do lednice

Jak udržet pečivo a jeho čerstvost co možná nejdéle? Zapomeňte na skladování v pytlíku a dejte přednost klasice v podobě chlebníku. Vhodná je i bavlněná utěrka.

Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Jak na dokonale měkké vepřové řízky? Základem je kvalitní maso, které se nakrájí na dostatečně silné plátky. Naložit je můžete do speciálního roztoku.

Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Lívance se dají připravit na mnoho chutných způsobů. My pro vás máme hned tři snadné recepty, které vám zachutnají. Jaký z nich zkusíte jako první?

K čemu v domácnosti využít vodu ze sušičky: Okna beze šmouh i splachování

Vyléváte vodu ze sušičky? Škoda! U vás doma totiž může najít celou řadu šikovných využití. Hodí se ke splachování i odmočení špinavého prádla.

Spálit listí? Podle nového zákona nemožné

Biologického odpadu ze zahrady se lidé často zbavovali pálením. To je od počátku března díky novele zákona nemožné. Co s bioodpadem? Můžu ho spálit?