Poctivé polévky, které nestojí moc, ale o to více zahřejí: Bramboračka, cibulačka a česnečka

Teď v zimě se domů často vracíme prokřehlí a s chutí bychom si dali něco, co nás příjemně zahřeje. Proč ne třeba poctivou polévku? Máme pro vás tři recepty na finančně i časově nenáročné polévky, které vyjdou na pár korun, ale zahřejí vás po celém těle. Kterou vyzkoušíte jako první?

REKLAMA

Cibulačka

Polévka s typickou chutí je jednoduchá na přípravu, se kterou si poradí i naprostý začátečník. A to i ten, který se zatím po kuchyni motal spíše jen omylem. Vyjde na pár korun, ale uvidíte, že pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, tak si ji oblíbíte.

Na přípravu potřebujete:

  • 5 větších cibulí
  • 2 lžíce másla
  • zeleninový vývar
  • 2 lžíce mouky
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky na krutonky

Postup přípravy:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. V hrnci nechte rozpustit máslo a cibuli na něm opečte. Přidejte drcený kmín, mouku a krátkou chvíli poduste. Suroviny v hrnci zalijte zeleninovým vývarem a vařte cca 25 minut. Poté sejměte z ploty a dochuťte solí a pepřem. Nakrájené kostičky rohlíku opečte na másle dozlatova a podávejte s polévkou (případně můžete krátce sušit v troubě)

Česnečka

Kdo by nemiloval tuhle klasiku, na kterou velmi často spoléháme právě tehdy, kdy si dopřejeme bujarý večer, a následující den nás doprovází kocovina. Ne nadarmo se jí říká i „vyprošťovák“. Česnečka je stálice české kuchyně a ani tahle polévka vás svou přípravou nevyděsí.

Na přípravu potřebujete:

  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • kousek cibule
  • 2 vajíčka
  • 7 stroužků česneku
  • kousek anglické slaniny
  • tvrdý sýr
  • máslo
  • zeleninový vývar (nebo kostku bujónu)

Postup přípravy:

Cibuli nakrájejte na drobno a zpěňte na rozpuštěném másle. Přidejte vodu, bujón a na kostičky pokrájené brambory. Posléze přidejte nastrouhanou mrkev, kostičky anglické slaniny a nechte vařit, dokud brambory nebudou měkké. Nemusíte příliš solit – česnek polévce dodá svou typickou chuť. Bokem v misce rozšlehejte vajíčka a přidejte prolisovaný česnek. Vše přidejte do polévky a ještě pár minut povařte. Podávejte s opečenými chlebovými krutonky a nastrouhaným sýrem.

Bramboračka

I bramboračka má na našich stolech (i v našich srdcích) své stálé místo. Je to jedna z polévek, do kterých se dá často zpracovat i to, co v lednici přebývá a je potřeba rychle zužitkovat. A je to také jedna z polévek, které se učíme vařit jako první. Připravte si ji i vy.

Na přípravu potřebujete:

  • 200 g brambor
  • 1 cibuli
  • 100 g másla
  • lžičku mleté papriky
  • 2 lžíce mouky
  • sůl a pepř
  • kelímek 33% smetany
  • majoránku

Postup přípravy:

V hrnci nechte rozpálit máslo a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, poprašte ji mletou paprikou, přidejte na kostky nakrájené brambory a zalijte vodou. Osolte a opepřete, vařte cca 15 minut. Jakmile brambory změknou, nalijte smetanu do hrníčku, přidejte mouku, dobře rozšlehejte a poté vlijte do polévky pro zahuštění. Zasypte majoránkou, případně ještě dochuťte a nechte chvíli povařit.

Kterou z těchto polévek máte nejraději? A máte na ni nějaký svůj osvědčený recept?

Další chutné recepty najdete tady.

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.