Poctivé polévky, které nestojí moc, ale o to více zahřejí: Bramboračka, cibulačka a česnečka

Teď v zimě se domů často vracíme prokřehlí a s chutí bychom si dali něco, co nás příjemně zahřeje. Proč ne třeba poctivou polévku? Máme pro vás tři recepty na finančně i časově nenáročné polévky, které vyjdou na pár korun, ale zahřejí vás po celém těle. Kterou vyzkoušíte jako první?

REKLAMA

Cibulačka

Polévka s typickou chutí je jednoduchá na přípravu, se kterou si poradí i naprostý začátečník. A to i ten, který se zatím po kuchyni motal spíše jen omylem. Vyjde na pár korun, ale uvidíte, že pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, tak si ji oblíbíte.

Na přípravu potřebujete:

  • 5 větších cibulí
  • 2 lžíce másla
  • zeleninový vývar
  • 2 lžíce mouky
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky na krutonky

Postup přípravy:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. V hrnci nechte rozpustit máslo a cibuli na něm opečte. Přidejte drcený kmín, mouku a krátkou chvíli poduste. Suroviny v hrnci zalijte zeleninovým vývarem a vařte cca 25 minut. Poté sejměte z ploty a dochuťte solí a pepřem. Nakrájené kostičky rohlíku opečte na másle dozlatova a podávejte s polévkou (případně můžete krátce sušit v troubě)

Česnečka

Kdo by nemiloval tuhle klasiku, na kterou velmi často spoléháme právě tehdy, kdy si dopřejeme bujarý večer, a následující den nás doprovází kocovina. Ne nadarmo se jí říká i „vyprošťovák“. Česnečka je stálice české kuchyně a ani tahle polévka vás svou přípravou nevyděsí.

Na přípravu potřebujete:

  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • kousek cibule
  • 2 vajíčka
  • 7 stroužků česneku
  • kousek anglické slaniny
  • tvrdý sýr
  • máslo
  • zeleninový vývar (nebo kostku bujónu)

Postup přípravy:

Cibuli nakrájejte na drobno a zpěňte na rozpuštěném másle. Přidejte vodu, bujón a na kostičky pokrájené brambory. Posléze přidejte nastrouhanou mrkev, kostičky anglické slaniny a nechte vařit, dokud brambory nebudou měkké. Nemusíte příliš solit – česnek polévce dodá svou typickou chuť. Bokem v misce rozšlehejte vajíčka a přidejte prolisovaný česnek. Vše přidejte do polévky a ještě pár minut povařte. Podávejte s opečenými chlebovými krutonky a nastrouhaným sýrem.

Bramboračka

I bramboračka má na našich stolech (i v našich srdcích) své stálé místo. Je to jedna z polévek, do kterých se dá často zpracovat i to, co v lednici přebývá a je potřeba rychle zužitkovat. A je to také jedna z polévek, které se učíme vařit jako první. Připravte si ji i vy.

Na přípravu potřebujete:

  • 200 g brambor
  • 1 cibuli
  • 100 g másla
  • lžičku mleté papriky
  • 2 lžíce mouky
  • sůl a pepř
  • kelímek 33% smetany
  • majoránku

Postup přípravy:

V hrnci nechte rozpálit máslo a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, poprašte ji mletou paprikou, přidejte na kostky nakrájené brambory a zalijte vodou. Osolte a opepřete, vařte cca 15 minut. Jakmile brambory změknou, nalijte smetanu do hrníčku, přidejte mouku, dobře rozšlehejte a poté vlijte do polévky pro zahuštění. Zasypte majoránkou, případně ještě dochuťte a nechte chvíli povařit.

Kterou z těchto polévek máte nejraději? A máte na ni nějaký svůj osvědčený recept?

Další chutné recepty najdete tady.

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.

Domácí pampeliškový med jako od babičky krok za krokem: Recept, který zvládne i začátečník

Domácí pampeliškový med je jednoduchý na přípravu a chutná jako jaro. Naučte se ho vařit krok za krokem. Využití má široké.