Teď v zimě se domů často vracíme prokřehlí a s chutí bychom si dali něco, co nás příjemně zahřeje. Proč ne třeba poctivou polévku? Máme pro vás tři recepty na finančně i časově nenáročné polévky, které vyjdou na pár korun, ale zahřejí vás po celém těle. Kterou vyzkoušíte jako první?
Cibulačka
Polévka s typickou chutí je jednoduchá na přípravu, se kterou si poradí i naprostý začátečník. A to i ten, který se zatím po kuchyni motal spíše jen omylem. Vyjde na pár korun, ale uvidíte, že pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, tak si ji oblíbíte.

Na přípravu potřebujete:
- 5 větších cibulí
- 2 lžíce másla
- zeleninový vývar
- 2 lžíce mouky
- drcený kmín
- sůl a pepř
- 2 rohlíky na krutonky
Postup přípravy:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. V hrnci nechte rozpustit máslo a cibuli na něm opečte. Přidejte drcený kmín, mouku a krátkou chvíli poduste. Suroviny v hrnci zalijte zeleninovým vývarem a vařte cca 25 minut. Poté sejměte z ploty a dochuťte solí a pepřem. Nakrájené kostičky rohlíku opečte na másle dozlatova a podávejte s polévkou (případně můžete krátce sušit v troubě)
Česnečka
Kdo by nemiloval tuhle klasiku, na kterou velmi často spoléháme právě tehdy, kdy si dopřejeme bujarý večer, a následující den nás doprovází kocovina. Ne nadarmo se jí říká i „vyprošťovák“. Česnečka je stálice české kuchyně a ani tahle polévka vás svou přípravou nevyděsí.
Na přípravu potřebujete:
- 4 brambory
- 1 mrkev
- kousek cibule
- 2 vajíčka
- 7 stroužků česneku
- kousek anglické slaniny
- tvrdý sýr
- máslo
- zeleninový vývar (nebo kostku bujónu)
Postup přípravy:
Cibuli nakrájejte na drobno a zpěňte na rozpuštěném másle. Přidejte vodu, bujón a na kostičky pokrájené brambory. Posléze přidejte nastrouhanou mrkev, kostičky anglické slaniny a nechte vařit, dokud brambory nebudou měkké. Nemusíte příliš solit – česnek polévce dodá svou typickou chuť. Bokem v misce rozšlehejte vajíčka a přidejte prolisovaný česnek. Vše přidejte do polévky a ještě pár minut povařte. Podávejte s opečenými chlebovými krutonky a nastrouhaným sýrem.

Bramboračka
I bramboračka má na našich stolech (i v našich srdcích) své stálé místo. Je to jedna z polévek, do kterých se dá často zpracovat i to, co v lednici přebývá a je potřeba rychle zužitkovat. A je to také jedna z polévek, které se učíme vařit jako první. Připravte si ji i vy.
Na přípravu potřebujete:
- 200 g brambor
- 1 cibuli
- 100 g másla
- lžičku mleté papriky
- 2 lžíce mouky
- sůl a pepř
- kelímek 33% smetany
- majoránku
Postup přípravy:
V hrnci nechte rozpálit máslo a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, poprašte ji mletou paprikou, přidejte na kostky nakrájené brambory a zalijte vodou. Osolte a opepřete, vařte cca 15 minut. Jakmile brambory změknou, nalijte smetanu do hrníčku, přidejte mouku, dobře rozšlehejte a poté vlijte do polévky pro zahuštění. Zasypte majoránkou, případně ještě dochuťte a nechte chvíli povařit.
Kterou z těchto polévek máte nejraději? A máte na ni nějaký svůj osvědčený recept?
Další chutné recepty najdete tady.
Zdroje: Recepty.eu, Recepty.cz, Miluji vaření