Poctivé polévky, které nestojí moc, ale o to více zahřejí: Bramboračka, cibulačka a česnečka

Teď v zimě se domů často vracíme prokřehlí a s chutí bychom si dali něco, co nás příjemně zahřeje. Proč ne třeba poctivou polévku? Máme pro vás tři recepty na finančně i časově nenáročné polévky, které vyjdou na pár korun, ale zahřejí vás po celém těle. Kterou vyzkoušíte jako první?

REKLAMA

Cibulačka

Polévka s typickou chutí je jednoduchá na přípravu, se kterou si poradí i naprostý začátečník. A to i ten, který se zatím po kuchyni motal spíše jen omylem. Vyjde na pár korun, ale uvidíte, že pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, tak si ji oblíbíte.

Na přípravu potřebujete:

  • 5 větších cibulí
  • 2 lžíce másla
  • zeleninový vývar
  • 2 lžíce mouky
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky na krutonky

Postup přípravy:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. V hrnci nechte rozpustit máslo a cibuli na něm opečte. Přidejte drcený kmín, mouku a krátkou chvíli poduste. Suroviny v hrnci zalijte zeleninovým vývarem a vařte cca 25 minut. Poté sejměte z ploty a dochuťte solí a pepřem. Nakrájené kostičky rohlíku opečte na másle dozlatova a podávejte s polévkou (případně můžete krátce sušit v troubě)

Česnečka

Kdo by nemiloval tuhle klasiku, na kterou velmi často spoléháme právě tehdy, kdy si dopřejeme bujarý večer, a následující den nás doprovází kocovina. Ne nadarmo se jí říká i „vyprošťovák“. Česnečka je stálice české kuchyně a ani tahle polévka vás svou přípravou nevyděsí.

Na přípravu potřebujete:

  • 4 brambory
  • 1 mrkev
  • kousek cibule
  • 2 vajíčka
  • 7 stroužků česneku
  • kousek anglické slaniny
  • tvrdý sýr
  • máslo
  • zeleninový vývar (nebo kostku bujónu)

Postup přípravy:

Cibuli nakrájejte na drobno a zpěňte na rozpuštěném másle. Přidejte vodu, bujón a na kostičky pokrájené brambory. Posléze přidejte nastrouhanou mrkev, kostičky anglické slaniny a nechte vařit, dokud brambory nebudou měkké. Nemusíte příliš solit – česnek polévce dodá svou typickou chuť. Bokem v misce rozšlehejte vajíčka a přidejte prolisovaný česnek. Vše přidejte do polévky a ještě pár minut povařte. Podávejte s opečenými chlebovými krutonky a nastrouhaným sýrem.

Bramboračka

I bramboračka má na našich stolech (i v našich srdcích) své stálé místo. Je to jedna z polévek, do kterých se dá často zpracovat i to, co v lednici přebývá a je potřeba rychle zužitkovat. A je to také jedna z polévek, které se učíme vařit jako první. Připravte si ji i vy.

Na přípravu potřebujete:

  • 200 g brambor
  • 1 cibuli
  • 100 g másla
  • lžičku mleté papriky
  • 2 lžíce mouky
  • sůl a pepř
  • kelímek 33% smetany
  • majoránku

Postup přípravy:

V hrnci nechte rozpálit máslo a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, poprašte ji mletou paprikou, přidejte na kostky nakrájené brambory a zalijte vodou. Osolte a opepřete, vařte cca 15 minut. Jakmile brambory změknou, nalijte smetanu do hrníčku, přidejte mouku, dobře rozšlehejte a poté vlijte do polévky pro zahuštění. Zasypte majoránkou, případně ještě dochuťte a nechte chvíli povařit.

Kterou z těchto polévek máte nejraději? A máte na ni nějaký svůj osvědčený recept?

Další chutné recepty najdete tady.

Zdroje: Recepty.eu, Recepty.cz, Miluji vaření

Další články
Související

Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Jak na dokonale měkké vepřové řízky? Základem je kvalitní maso, které se nakrájí na dostatečně silné plátky. Naložit je můžete do speciálního roztoku.

Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Lívance se dají připravit na mnoho chutných způsobů. My pro vás máme hned tři snadné recepty, které vám zachutnají. Jaký z nich zkusíte jako první?

Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít pro lepší chuť i vůni pokrmů. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta...

Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce by měla být jednou z pravidelných složek zdravého a vyváženého jídelníčku. Na co si dát pozor při jejich skladování?

Helena Vondráčková se podělila o recept na šťavnatá kuřecí prsa

Helena Vondráčková je talentovaná zpěvačka. Stejně skvěle jako na pódiu jí to však jde také v kuchyni. Připravte si kuře podle Heleny. Budete se oblizovat.

Už jste vyzkoušeli boží milosti známé také jako křehotinky? Rozplývají se na jazyku

Boží milosti známé také jako křehotinky jsou typický masopustní pokrm, který si však můžete připravit kdykoliv během roku. Potěší vás, jak je to jednoduché.