Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Dát si ke snídani dokonale vláčné lívance s javorovým sirupem, domácím džemem nebo třeba s povidly? Málokdo by takovému sladkému začátku nového dne dokázal odolat. Přinášíme vám proto tip na dokonalé lívance, které si zvládne připravit i naprostý začátečník.

REKLAMA

Snídaňové lívance

Jak by se vám líbilo začít den s lívanci, které se rozplývají na jazyku? Hned by to ráno bylo o něco snesitelnější, nemyslíte? Tak si tuhle dobrotu zkuste připravit podle následujícího receptu.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 lžíce cukru
  • 2 vajíčka
  • 300 g mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • Olej na smažení
  • Cokoli dle libosti na ozdobení

Postup přípravy:

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte mléko, zašlehejte a poté postupně přidávejte mouku společně s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vznikne vám krásně lehké těsto, ideálně bez hrudek.

Na pánvi nechte rozehřát olej. Poté s pomocí lžíce nanášejte malé porce těsta. Smažte lívance z obou stran dozlatova na středním plamenu. Po usmažení dozdobte tím, co máte rádi – marmeláda, čokoláda, sirup, šlehačka, ovoce…

Lívance bez vajec

Pokud z nějakého důvodu nechcete použít vajíčka (nebo si na lívance vzpomenete právě ve chvíli, kdy ve spíži najdete jen prázdné plato), pak se vám bude hodit recept na lívance bez vajíček. Zkusíte ho?

Na přípravu potřebujete:

  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 0,5 kostky droždí
  • 240 g polohrubé mouky
  • Špetku soli
  • Olej na smažení

Postup přípravy:

Do misky nalijte mléko, přisypte vanilkový cuk, špetku soli a rozdrobte droždí. Vmíchejte část mouky a nechte chvilku stát, aby se droždí stihlo dobře rozpustit. Poté vmíchejte zbytek mouky a nechte vykynout na teplém místě.

Během kynutí můžete promíchat a nechat těsto ještě jednou vzejít. Po vykynutí nechte na pánvi rozpálit olej a s naběračkou dávejte smažit lívance dozlatova z obou stran. Na závěr dochuťte něčím, co vám chutná – hodí se i tvaroh s cukrem a citronem nebo třeba zakysaná smetana.

Lívance bez mouky

Na lívance si nemusí nechat zajít chuť ani celiaci nebo lidé trpící laktózovou intolerancí. Máme recept na chutné lívance bez použití mléka a mouky. Co vy na něj?

Na přípravu potřebujete:

  • 2 vajíčka
  • 1 banán
  • Pár kapek tekuté stévie
  • Půl lžičky skořice

Postup přípravy:

Všechny ingredience jednoduše rozmixujte tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Rozehřejte pánev (ideálně lívanečník) a každou várku lívanců smažte z obou stran pěkně dozlatova. Podávejte s něčím dobrým, co máte doma a co vám chutná.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Máte rádi sladké snídaně? Nebo dokonce svůj vlastní osvědčený recept na lívanečky?

Zdroje: Prima inspirace, Top Recepty, Jíme zdravě

Další články
Související

Smažený sýr z trouby i horkovzdušné fritézy: Lepší jste nejedli

Smažený sýr je oblíbená klasika, na kterou nedáme dopustit. Zkuste si ji připravit v trochu zdravějším kabátku – v troubě nebo ve fritéze bez litru oleje.

Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Jak na dokonale měkké vepřové řízky? Základem je kvalitní maso, které se nakrájí na dostatečně silné plátky. Naložit je můžete do speciálního roztoku.

Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít pro lepší chuť i vůni pokrmů. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta...

Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce by měla být jednou z pravidelných složek zdravého a vyváženého jídelníčku. Na co si dát pozor při jejich skladování?

Helena Vondráčková se podělila o recept na šťavnatá kuřecí prsa

Helena Vondráčková je talentovaná zpěvačka. Stejně skvěle jako na pódiu jí to však jde také v kuchyni. Připravte si kuře podle Heleny. Budete se oblizovat.

Už jste vyzkoušeli boží milosti známé také jako křehotinky? Rozplývají se na jazyku

Boží milosti známé také jako křehotinky jsou typický masopustní pokrm, který si však můžete připravit kdykoliv během roku. Potěší vás, jak je to jednoduché.