Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Kdo z vás se vždycky těšil na nedělní oběd u babičky? Poctivá kuchyně a dobroty, po kterých se všichni olizovali až za ušima. Postupem času jsme se naučili trochu ustupovat od tradičních receptů. Vaření si usnadňujeme, nebo v horším případě nevaříme vůbec a jen objednáváme. Pojďte společně s námi oživit recepty našich babiček.

REKLAMA

Poctivá svíčková

Svíčková je základem české kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní recept. A nejcennější jsou ty, které se tradují z generace na generaci od babiček – nebo klidně prababiček. A jeden takový tradiční recept pro vás máme.

Na přípravu potřebujete:

  • 700 g zadní svíčkové
  • 400 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 180 g špeku
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička křemžské hořčice
  • šlehačka
  • hovězí vývar (dle potřeby)
  • 1 a ½ kelímku zakysané smetany
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml oleje
  • 1 citron
  • brusinky
  • koření (celý pepř, nové koření, tymián)

Postup přípravy:

  • Špek nakrájejte na proužky a jimi prošpikujte maso (pomůžete si, když dáte špek na hodinu do mrazáku).
  • Na pánvi nechte rozpálit olej a poté na něm nechte ze všech stran zatáhnout maso.
  • Maso vyjměte a na výpeku opečte pokrájenou zeleninu i cibuli.
  • Přidejte lžičku cukru a nechte zkaramelizovat.
  • Maso vložte do pekáčku.
  • Přidejte obě hořčice, všechno koření, přilijte ocet a vše zalijte vývarem.
  • Přiklopte pokličkou, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 2 hodiny.
  • Jakmile bude maso měkké, vyjměte ho.
  • Omáčku propasírujte nebo rozmixujte ponorným mixérem.
  • Zalijte vývarem a nechte projít varem.
  • Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
  • Dochuťte podle sebe.
  • Je-li potřeba, tak omáčku zahustěte.
  • Podávejte s nakrájeným plátkem masa a brusinkovým terčem.

Kynuté buchty

Buchty jako od babičky! Připravit si je můžete i vy a snadno tak zavzpomínat na chvíle, kdy jste u babičky na kuchyňském stole našli talíř s buchtami zasypanými cukrem.

Na přípravu potřebujete:

  • 250 ml teplého mléka
  • 3 vaječné žloutky
  • 100 ml oleje
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 40-50 g cukru krupice
  • 1 balíček mletého máku
  • 1 hrníček moučkového cukru
  • povidla
  • 1 lžíci citronové kůry
  • špetku soli

Postup přípravy:

  • Do větší misky nalijte teplé mléko.
  • Přidejte olej a vaječné žloutky.
  • Přimíchejte špetku soli, kůru z citronu, rozdrobené droždí a krupicový cukr.
  • Nechte vzejít kvásek.
  • Do směsi postupně zapracujte prosátou mouku.
  • Vytvořte hladké těsto.
  • Přikryjte ho utěrkou a nechte cca hodinu a půl kynout.
  • Vykynuté těsto přemístěte na pomoučený vál.
  • Ještě trochu propracujte a poté rozdělte na cca 25 stejných dílů.
  • Z nich vytvořte placky.
  • Do misky dejte mletý mák a moučkový cukr.
  • Vmíchejte trochu povidel.
  • Vzniklou směsí plňte placky a tvořte klasické buchty.
  • Skládejte je vedle sebe do pekáčku.
  • Potřete rozšlehaným žloutkem s trochou teplého mléka.
  • Vložte do trouby, kde pečte cca 30-40 minut na 180 °C.
  • Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Máte svůj oblíbený recept, který jste zdědili?

Další články
Související

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.

Babiččina kuchyně: Koprovka, mozeček a pajšl. Jídla, která dnešní generace už skoro nezná

Některá jídla mohou svými názvy současnou generaci spíše děsit, než lákat. Dali byste si pajšl, mozeček nebo koprovku? Jaká jídla nabízela babiččina kuchyně?

Čtyři tváře houbové omáčky: Smetanové, voňavé i hříšně dobré

Když houby rostou, české kuchyně se mění v ráj vůní. Vybrali jsme čtyři recepty na houbové omáčky od známých kuchařů, každý trochu jiný, ale všechny výtečné.

Nedělní hobby pořady: Nové díly plné nápadů pro domov, dílnu i zahradu

V neděli se představí nové epizody hobby pořadů. Pepa Libický zapojí elektřinu v tiny house, Lenka Eywa ukáže neobvyklý recept a Láďa Hruška pobaví i inspiruje.