Kdo z vás se vždycky těšil na nedělní oběd u babičky? Poctivá kuchyně a dobroty, po kterých se všichni olizovali až za ušima. Postupem času jsme se naučili trochu ustupovat od tradičních receptů. Vaření si usnadňujeme, nebo v horším případě nevaříme vůbec a jen objednáváme. Pojďte společně s námi oživit recepty našich babiček.
Poctivá svíčková
Svíčková je základem české kuchyně. Každá rodina má svůj vlastní recept. A nejcennější jsou ty, které se tradují z generace na generaci od babiček – nebo klidně prababiček. A jeden takový tradiční recept pro vás máme.
Na přípravu potřebujete:
- 700 g zadní svíčkové
- 400 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 180 g špeku
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička křemžské hořčice
- šlehačka
- hovězí vývar (dle potřeby)
- 1 a ½ kelímku zakysané smetany
- 1 lžička cukru
- 100 ml oleje
- 1 citron
- brusinky
- koření (celý pepř, nové koření, tymián)
Postup přípravy:
- Špek nakrájejte na proužky a jimi prošpikujte maso (pomůžete si, když dáte špek na hodinu do mrazáku).
- Na pánvi nechte rozpálit olej a poté na něm nechte ze všech stran zatáhnout maso.
- Maso vyjměte a na výpeku opečte pokrájenou zeleninu i cibuli.
- Přidejte lžičku cukru a nechte zkaramelizovat.
- Maso vložte do pekáčku.
- Přidejte obě hořčice, všechno koření, přilijte ocet a vše zalijte vývarem.
- Přiklopte pokličkou, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 2 hodiny.
- Jakmile bude maso měkké, vyjměte ho.
- Omáčku propasírujte nebo rozmixujte ponorným mixérem.
- Zalijte vývarem a nechte projít varem.
- Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
- Dochuťte podle sebe.
- Je-li potřeba, tak omáčku zahustěte.
- Podávejte s nakrájeným plátkem masa a brusinkovým terčem.
Kynuté buchty
Buchty jako od babičky! Připravit si je můžete i vy a snadno tak zavzpomínat na chvíle, kdy jste u babičky na kuchyňském stole našli talíř s buchtami zasypanými cukrem.
Na přípravu potřebujete:
- 250 ml teplého mléka
- 3 vaječné žloutky
- 100 ml oleje
- 1 kostku čerstvého droždí
- 40-50 g cukru krupice
- 1 balíček mletého máku
- 1 hrníček moučkového cukru
- povidla
- 1 lžíci citronové kůry
- špetku soli
Postup přípravy:
- Do větší misky nalijte teplé mléko.
- Přidejte olej a vaječné žloutky.
- Přimíchejte špetku soli, kůru z citronu, rozdrobené droždí a krupicový cukr.
- Nechte vzejít kvásek.
- Do směsi postupně zapracujte prosátou mouku.
- Vytvořte hladké těsto.
- Přikryjte ho utěrkou a nechte cca hodinu a půl kynout.
- Vykynuté těsto přemístěte na pomoučený vál.
- Ještě trochu propracujte a poté rozdělte na cca 25 stejných dílů.
- Z nich vytvořte placky.
- Do misky dejte mletý mák a moučkový cukr.
- Vmíchejte trochu povidel.
- Vzniklou směsí plňte placky a tvořte klasické buchty.
- Skládejte je vedle sebe do pekáčku.
- Potřete rozšlehaným žloutkem s trochou teplého mléka.
- Vložte do trouby, kde pečte cca 30-40 minut na 180 °C.
- Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

Máte svůj oblíbený recept, který jste zdědili?

Ulice ve středu: Lhář Jirka, Vandin únik, milostné vzplanutí a naštvaný Lukáš
Zdroje: Pažitka, Spektrum zdraví
