Sladké maliny bez chemie? Stačí vám kávová sedlina a voda z rýže. Zjistěte, jak na to a čemu se při hnojení vyhnout

Máte rádi sladké maliny? Ať už samotné, nebo třeba do dezertů a se šlehačkou? Pokud je tohle i váš případ, je správný čas začít s přípravami na jejich pěstování. Dobrou zprávou je, že nemusíte sahat po chemických hnojivech, abyste se dočkali bohaté sklizně. Ve vaší kuchyni a v přírodě totiž existují hned dva vynikající prostředky, jak tomuto ovoci pomoct.

REKLAMA

Kávová sedlina

O tomhle jste možná už někde slyšeli. Použití kávové sedliny coby zahradního hnojiva je velmi populární. Na druhé straně tady opravdu platí všeho s mírou. Proč? Ačkoli může snadno fungovat jako blahodárný elixír nejen pro maliny, když to s ní přeženete, můžete je taky „utrápit“.

Podle druhu

Složky kávové sedliny závisí na druhu kávy, způsobu pražení a také celkové přípravy nápoje. V základu jde o stopové prvky a pevné zbytky mletých kávových zrn. Pro rostliny se v ní v bohatém množství najdou organické látky, tedy bílkoviny, tuky, lignin a polysacharidy. Ty poslední tvoří nejvíc objemu a jde hlavně o hemicelulózu a celulózu.

Výsledkem je organická hmota vylepšující strukturu půdy i její schopnosti zadržovat vodu a živiny. Jejím použitím tak zvyšujete podíl přirozené organické složky hlíny, takže rostliny všeho druhu budou lépe prospívat.

Kofein

Tady se dostáváme k negativům, i když právě kvůli kofeinu kávu pijeme. Během extrakce se ho část dostane přímo do nápoje, jenže zbytek zůstane v sedlině. To může rostliny ovlivnit pozitivně i negativně, hlavně podle způsobu aplikace a jeho koncentrace.

Když je ho málo, dovede jim stimulovat růst. Současně má některé vlastnosti pesticidu, takže jde o přirozenou obranu proti škůdcům. Když to s ním ale přeženete, ovlivní klíčení semen a pro rostliny je pak obecně toxický.

Vitamíny, oleje a další

Tady jsme ve velmi pozitivních vodách. Antioxidanty chrání buňky před poškozením, vitamíny B3 nebo B5 podporují správný růst, vývoj i metabolismus rostliny. Obsah oleje může také přispět k lepší struktuře půdy. To pomáhá růstu kořenů a rostliny tak lépe dosáhnou na vodu a živiny.

Fenoly a tanin, další chemie

V malém množství jde o obranu proti patogenům a škůdcům, při vyšších ale rostlině naruší její fyziologické procesy. Jde hlavně schopnost vstřebávat živiny. Krom toho může sedlina i přes všechno, čím zatím prošla, obsahovat zemědělskou chemii jako pesticidy. Používáte-li tedy sedlinu jako obohacení substrátu, nikdy by neměla tvořit víc jak 20 % jeho objemu či hmotnosti.

Použití

Suchou usazeninu rozprostřete pod malinové keře a lehce ji zamněte do vrchní vrstvy půdy. Tím využijete všechny pozitivní vlastnosti a díky malému množství se vyhnete většina zmíněných rizik.

Rýže

Namočte rýži si vody a nechte asi hodinu „močit“, občas ji promíchejte. Vše sceďte a do zbylé vody přidejte cukr, promíchejte. Roztok použijete jako zálivku na keče, každému dopřejte asi litr tohoto typu hnojiva.

Zdroje: PrimaInspirace, Kokoza

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.
Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Prima hobby pořady: Láďa Hruška peče koláč, Pepa řeší bazén a jak na tymiánový sirup s Receptářem

Neděle na Primě nabídne dávku inspirace i šikovných nápadů. V hlavní roli budou osvědčené hobby pořady. Co všechno nás v neděli 2. listopadu na Primě čeká?

Trávník na podzim trpí. Trávníkář Tomáš Šena radí, co dělat, aby přežil zimu v kondici

Podzimní mlhy a vlhkost dávají trávníků ještě před nástupem zimy pořádně zabrat. Odborník Tomáš Šena radí, jak svůj trávník můžete připravit na zimu.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Libovky Pepy Libického slaví jubileum: Šest let, 200 dílů, 2400 hodin

Libovky Pepy Libického si připisují jubileum. Na Primě běží už šest let, a právě teď se pořad dočkal dvoustého dílu. Místo šampaňského si Pepa vybral práci.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?