Slupky z cibule nebo česneku nevyhazujte: Koření, čaj nebo hnojivo

Slupky z cibule nebo česneku končí ve většině českých domácností v koši. Na první pohled nepotřebný odpad má ale mnoho šikovných využití. Přečtěte si náš článek a zjistěte, proč odteď slupky od česneku nebo cibule už nikdy bezmyšlenkovitě nevyhodíte.

REKLAMA

Ochutí rýži a dodá jí barvu

Napadlo by vás přidat během vaření rýže do vody slupky od cibule? Možná ne. Přitom tento šikovný trik dodá vařené rýži nejen zajímavou barvu (bude více lahodit oku), ale zároveň jí propůjčí také velmi příjemnou chuť.

Barvení vajec je klasika

Asi každý si v období Velikonoc vzpomene, že na barvení vajec lze použít právě slupky od cibule, které vajíčkům dodají krásný hnědý nádech. U barvení přidejte do vody lžíci soli a dvě lžíce octa.

Slupky do chleba?

Pečete si domácí chleba? Pak do něj příště neváhejte přidat cibulové nebo česnekové slupky. Můžete je nadrtit nebo rozemlít a poté vmíchat do těsta. Budete mile překvapeni výraznější a lahodnější chutí.

Hnojivo za hubičku

Ať už pěstujete pokojovky, bylinky, okrasné květiny nebo máte truhlíky na balkoně, dávejte pozor. Věděli jste, že z cibulových či česnekových slupek (které běžně považujete za nudný odpad) můžete vyrobit skvělé hnojivo?

Výroba je přitom velmi snadná. Stačí vzít tři hrsti slupek a zalít je 1 litrem vody. Nádobu uzavřít a nechat 3 dny vyluhovat. Následně můžete používat jako tekuté hnojivo.

Šup s nimi na kompost

Máte-li tu možnost, hoďte slupky od cibule nebo do česneku raději nežli do popelnice na kompost. S ním pak můžete podpořit rostliny – kvalitní kompost jim dodá potřebné živiny, zvýší úrodu a celkově podpoří kvalitu půdy.

Čaj na imunitu

Místo toho, aby slupky skončily na dně odpadkového koše, připravte si z nich čaj. Je skvělý na podporu imunity, což se zejména v aktuálním období nachlazení a chřipek může hodit. Slupky stačí jednoduše zalít vroucí vodou a nechat 15 minut stát. Pro lepší chuť přidejte med, citron nebo třeba zázvor.

Domácí koření? Proč ne!

Koho by napadlo slupky rozložit na plech, vložit do trouby vyhřáté na 200 °C a péct po dobu 10 až 20 minut? Následně rozdrtit a používat jako domácí koření na maso i zeleninu? Schválně to zkuste, je to dobrota.

Inhalace proti ucpanému nosu

Až vás bude příště trápit rýma a ucpaný nos, zkuste do horké vody přidat hrst cibulových slupek. Inhalace páry s kombinaci se slupkami skvěle prohřeje dutiny a pomůže uvolnit ucpaný nos.

Vyzkoušíte něco z toho? Máte nějaké další tipy, jak v domácnosti využít slupky od cibule nebo česneku? Podělte se o ně s námi v komentářích.

Další články
Související

Jak přežít tropické dny: Vyzkoušené rady našich babiček, jak v paneláku zatočit s vedrem i trik s větrákem a ledem

Děsíte se horkých dnů v panelákovém bytě? Zkuste vsadit na některý z triků, které pro přežití tropických dní využívaly i naše babičky.

Zavařování jahod a třešní: Nejlepší babské rady, jak správně uchovat chuť léta ve sklenici až do zimy i s pomocí rumu

Je čas jahod a třešní. Sladkého ovoce, které milují snad všichni. Naučte se zavařovat ovocnou úrodu podle fíglů našich babiček. Jak tedy na správné zavařování?

Tekutá žehlička na cesty snadno a levně: Stačí vám ingredience, které máte nejspíš doma

Věděli jste, že se na dovolenou nemusíte tahat s žehličkou? Existuje totiž takzvaná tekutá žehlička, kterou si dokážete vyrobit snadno i doma.

Jak na problémové sousedy aneb Když prosba nestačí

Soužití v bytovém domě i vilové čtvrti může být problematické. Jaké máte možnosti, pokud vám sousedi úmyslně nebo jinak komplikují život?

Zrcadlo v ložnici nemá co dělat. Jak díky feng-šuej proměnit svůj pokoj v oázu klidu a relaxace

Ložnice je místo, kde vás nemá nic rozptylovat, abyste se nerušeně ponořili do ozdravného spánku. Jaké prvky a mechanismy to narušují?

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.