Už jste vyzkoušeli boží milosti známé také jako křehotinky? Rozplývají se na jazyku

Boží milosti, fánky, mašličky, růžičky anebo právě křehotinky. To jsou různé názvy pro jednu pochoutku, která je úzce spjata právě s obdobím masopustu a Velikonoc. Připravují z jednoduchého těsta, a poté se smaží na sádle. Určitě si je zamilujete i vy – rozplývají se totiž na jazyku a navíc jsou úžasně křehké a chutné.

REKLAMA

Křehotinky jsou sice spjaté s masopustem, ale v minulosti se často připravovali také jako velikonoční pohoštění pro koledníky. A pekly se také při různých dalších slavnostních příležitostech. Byly totiž dříve považované za jakousi lidovou obdobu hostií. Boží milosti mívají nejčastěji tvar obdélníku, ale setkat se můžete i se složitějšími tvary jakou jsou právě zmiňované mašličky nebo kytičky.

Jak si připravit boží milosti

Křehotinky se připravovali převážně ve městech, a to napříč republikou. Existuje proto opravdu hodně různých receptů a každý je trošičku odlišný. Recept, který vám doporučujeme obsahuje víno. Jinde se však základní těsto vylepšovalo smetanou, rumem, vanilkou nebo citronovou kůrou. Pokud přidáte smetanu, můžete si být jisti, že těsto pěkně naskočí a bude lístkovat.

Připravte si staročeské křehotinky

Navnadil vás popis tak, že jste se rozhodli si křehotinky rovnou připravit? Věříme, že nemusíte mít žádnou speciální příležitost a pochutnáte si na nich klidně i v docela obyčejný den. Co budete potřebovat? Připravte si 250 gramů hladké mouky, 70 gramů cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 3 lžíce vína, 3 lžíce mléka, sádlo a moučkový cukr. Pokud nemáte sádlo, pak můžete využít olej. Na sádle jsou však křehotinky chutnější.

Z mouky, cukru, vejce, žloutků, vína a mléka vypracujte těsto. Až bude hladké a lesklé, rozválejte ho na pomoučeném vále na tenký plát. Pokud chcete dělat základní tvar, pak rádýlkem vyřízněte malé obdélníčky. Samozřejmě můžete také použít vykrajovátko a udělat si třeba kytičky.

Na pánvi rozehřejte připravený tuk a jednotlivé boží milosti smažte dozlatova. Poté nechte hotové tvary okapat na ubrousku. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru. Podávat můžete hned. Nejlepší jsou křehotinky totiž úplně čerstvé. Uvidíte, že si jednoduchý recept zamilujete a budete ho připravovat často.

FOTO: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bo%C5%BE%C3%AD_milosti.jpg">Pohled 111</a>, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0">CC BY-SA 4.0</a>, via Wikimedia Commons
FOTO: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ve světě má obdoby

Rádi bychom napsali, že křehotinky jsou typické české pečivo, které ve světě nemá obdoby. Typické české pečivo to skutečně je, obdoby však ve světě má. Obdobou božích milostí jsou například německé fasnetsküche. A velmi obdobné pečivo si připravují také ve Skandinávii. A to není zdaleka všechno. Velmi podobnou pochoutku mají také naši polští sousedé. Ti jí říkají faworki. Ve Spojených státech amerických se připravují takzvaná andělská křídla.

Už jste je ochutnali? Nebo máte dokonce svůj vlastní osvědčený recept?

Zdroj: wikipedia.org, toprecepty.cz

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

Na obrazovky se vrací se čtvrtou řadou Peče celá země. Slibuje nové recepty i emoce

Pečte... Teď! Oblíbený pořad Peče celá země vstupuje do své čtvrté série a už teď je jasné, že tentokrát půjde o víc než jen o dokonale vykynuté těsto.

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.

Tajemství perníkového koření i ihned měkkých perníčků: Správná směs a žádný med navíc

Bez správného koření by perníčky nebyly perníčky. Přinášíme recept na domácí koření, které snadno zvládnete připravit sami a také na ihned měkké perníčky.

Nedělní hobby pořady: Recept na prací gel, jak na vlhkost oken, váza ze starých knih a cviky na záda s Hankou

Nedělní odpoledne bude patřit trojici osvědčených hobby pořadů. Každý z nich nabídne nové tipy, recepty i šikovná řešení pro domov a zahradu.