Už jste vyzkoušeli boží milosti známé také jako křehotinky? Rozplývají se na jazyku

Boží milosti, fánky, mašličky, růžičky anebo právě křehotinky. To jsou různé názvy pro jednu pochoutku, která je úzce spjata právě s obdobím masopustu a Velikonoc. Připravují z jednoduchého těsta, a poté se smaží na sádle. Určitě si je zamilujete i vy – rozplývají se totiž na jazyku a navíc jsou úžasně křehké a chutné.

REKLAMA

Křehotinky jsou sice spjaté s masopustem, ale v minulosti se často připravovali také jako velikonoční pohoštění pro koledníky. A pekly se také při různých dalších slavnostních příležitostech. Byly totiž dříve považované za jakousi lidovou obdobu hostií. Boží milosti mívají nejčastěji tvar obdélníku, ale setkat se můžete i se složitějšími tvary jakou jsou právě zmiňované mašličky nebo kytičky.

Jak si připravit boží milosti

Křehotinky se připravovali převážně ve městech, a to napříč republikou. Existuje proto opravdu hodně různých receptů a každý je trošičku odlišný. Recept, který vám doporučujeme obsahuje víno. Jinde se však základní těsto vylepšovalo smetanou, rumem, vanilkou nebo citronovou kůrou. Pokud přidáte smetanu, můžete si být jisti, že těsto pěkně naskočí a bude lístkovat.

Připravte si staročeské křehotinky

Navnadil vás popis tak, že jste se rozhodli si křehotinky rovnou připravit? Věříme, že nemusíte mít žádnou speciální příležitost a pochutnáte si na nich klidně i v docela obyčejný den. Co budete potřebovat? Připravte si 250 gramů hladké mouky, 70 gramů cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 3 lžíce vína, 3 lžíce mléka, sádlo a moučkový cukr. Pokud nemáte sádlo, pak můžete využít olej. Na sádle jsou však křehotinky chutnější.

Z mouky, cukru, vejce, žloutků, vína a mléka vypracujte těsto. Až bude hladké a lesklé, rozválejte ho na pomoučeném vále na tenký plát. Pokud chcete dělat základní tvar, pak rádýlkem vyřízněte malé obdélníčky. Samozřejmě můžete také použít vykrajovátko a udělat si třeba kytičky.

Na pánvi rozehřejte připravený tuk a jednotlivé boží milosti smažte dozlatova. Poté nechte hotové tvary okapat na ubrousku. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru. Podávat můžete hned. Nejlepší jsou křehotinky totiž úplně čerstvé. Uvidíte, že si jednoduchý recept zamilujete a budete ho připravovat často.

FOTO: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bo%C5%BE%C3%AD_milosti.jpg">Pohled 111</a>, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0">CC BY-SA 4.0</a>, via Wikimedia Commons
FOTO: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ve světě má obdoby

Rádi bychom napsali, že křehotinky jsou typické české pečivo, které ve světě nemá obdoby. Typické české pečivo to skutečně je, obdoby však ve světě má. Obdobou božích milostí jsou například německé fasnetsküche. A velmi obdobné pečivo si připravují také ve Skandinávii. A to není zdaleka všechno. Velmi podobnou pochoutku mají také naši polští sousedé. Ti jí říkají faworki. Ve Spojených státech amerických se připravují takzvaná andělská křídla.

Už jste je ochutnali? Nebo máte dokonce svůj vlastní osvědčený recept?

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.