Už jste vyzkoušeli boží milosti známé také jako křehotinky? Rozplývají se na jazyku

Boží milosti, fánky, mašličky, růžičky anebo právě křehotinky. To jsou různé názvy pro jednu pochoutku, která je úzce spjata právě s obdobím masopustu a Velikonoc. Připravují z jednoduchého těsta, a poté se smaží na sádle. Určitě si je zamilujete i vy – rozplývají se totiž na jazyku a navíc jsou úžasně křehké a chutné.

REKLAMA

Křehotinky jsou sice spjaté s masopustem, ale v minulosti se často připravovali také jako velikonoční pohoštění pro koledníky. A pekly se také při různých dalších slavnostních příležitostech. Byly totiž dříve považované za jakousi lidovou obdobu hostií. Boží milosti mívají nejčastěji tvar obdélníku, ale setkat se můžete i se složitějšími tvary jakou jsou právě zmiňované mašličky nebo kytičky.

Jak si připravit boží milosti

Křehotinky se připravovali převážně ve městech, a to napříč republikou. Existuje proto opravdu hodně různých receptů a každý je trošičku odlišný. Recept, který vám doporučujeme obsahuje víno. Jinde se však základní těsto vylepšovalo smetanou, rumem, vanilkou nebo citronovou kůrou. Pokud přidáte smetanu, můžete si být jisti, že těsto pěkně naskočí a bude lístkovat.

Připravte si staročeské křehotinky

Navnadil vás popis tak, že jste se rozhodli si křehotinky rovnou připravit? Věříme, že nemusíte mít žádnou speciální příležitost a pochutnáte si na nich klidně i v docela obyčejný den. Co budete potřebovat? Připravte si 250 gramů hladké mouky, 70 gramů cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 3 lžíce vína, 3 lžíce mléka, sádlo a moučkový cukr. Pokud nemáte sádlo, pak můžete využít olej. Na sádle jsou však křehotinky chutnější.

Z mouky, cukru, vejce, žloutků, vína a mléka vypracujte těsto. Až bude hladké a lesklé, rozválejte ho na pomoučeném vále na tenký plát. Pokud chcete dělat základní tvar, pak rádýlkem vyřízněte malé obdélníčky. Samozřejmě můžete také použít vykrajovátko a udělat si třeba kytičky.

Na pánvi rozehřejte připravený tuk a jednotlivé boží milosti smažte dozlatova. Poté nechte hotové tvary okapat na ubrousku. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru. Podávat můžete hned. Nejlepší jsou křehotinky totiž úplně čerstvé. Uvidíte, že si jednoduchý recept zamilujete a budete ho připravovat často.

FOTO: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bo%C5%BE%C3%AD_milosti.jpg">Pohled 111</a>, <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0">CC BY-SA 4.0</a>, via Wikimedia Commons
FOTO: Pohled 111, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ve světě má obdoby

Rádi bychom napsali, že křehotinky jsou typické české pečivo, které ve světě nemá obdoby. Typické české pečivo to skutečně je, obdoby však ve světě má. Obdobou božích milostí jsou například německé fasnetsküche. A velmi obdobné pečivo si připravují také ve Skandinávii. A to není zdaleka všechno. Velmi podobnou pochoutku mají také naši polští sousedé. Ti jí říkají faworki. Ve Spojených státech amerických se připravují takzvaná andělská křídla.

Už jste je ochutnali? Nebo máte dokonce svůj vlastní osvědčený recept?

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.