Zelenina, která je ve skutečnosti ovocem: Olivy, rajčata a další

Ačkoli je považujeme za zeleninu, ve skutečnosti se řadí mezi ovoce. Již desetiletí se vedou spory o tom, jestli je rajče ovoce nebo zelenina. A není to jen o rajčatech. Podobně bychom mohli dumat třeba nad melounem, který je pro většinu lidí jednoznačně zástupcem ovoce. U čeho dalšího se možná i vy pletete?

REKLAMA

Olivy

Olivy dělí konzumenty na dvě poloviny: jedna je miluje a druhá jim nemůže přijít na chuť ani na jméno. Mezi sladké peckovice se tak zařadila „černá ovce“ pomyslné rodiny. Ano, tušíte správně, kam tím směřujeme. Ačkoli byste se možná přeli, že olivy jsou jednoznačně zelenina, musíme oponovat. Nejsou.

Jde totiž o ovoce, ačkoli absolutně chudé na cukr, do kterého by tohle zařazení hádal asi jen málokdo. „Ve své základní podobě jsou bohaté na tuky – obsahují jich 20 až 30 procent, a obzvláště na zdraví prospěšné mononenasycené omega-9 mastné kyseliny. Sacharidů mají skutečně minimum, okolo dvou až osmi gramů na 100 gramů,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová pro web Pro ženy.

Olivy, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com
Olivy, Ilustrační foto, Zdroj: Pixabay.com

Avokádo

I tady by se mnozí přeli. Podle mnoha lidí je totiž avokádo jednoznačně zelenina – vždyť se používá převážně na přípravu slaných dobrot. Co třeba takové guacamole! Jenže i tady je třeba uvést věci na pravou míru a vysvětlit, že i avokádo – byť se vám to může zdát bláznivé – patří mezi ovoce.

Plod hruškovitého tvaru s peckou uprostřed rostoucí na stromě nazývaném avokádovník (česky hruškovec přelahodný) sice chutí připomíná zeleninu, ale z botanického hlediska se řadí do kategorie ovoce.

Rajčata

Asi o žádném plodu se lidé mezi sebou tolik nedohadovali, jako když šlo právě o rajčata a jejich zařazení mezi ovoce nebo zeleninu. Mnoho z nás je toho názoru, že rajče je zelenina. Jenže i tady jen nutné vztyčit prst a říci, že to vlastně není pravda.

Rajče se z botanického hlediska řadí mezi bobule (podobně jako třeba brusinka, rybíz nebo borůvka či angrešt). Zařazení mezi bobule z něho technicky dělá ovoce.

Lilek

I lilek na pultech obchodních řetězců najdeme mezi zeleninou. A mnozí by dali ruku do ohně za to, že to také zelenina je. Z botanického hlediska jde ale o ovoce. Nicméně v gastronomii jej považujeme za zeleninu.

Věděli jste to, nebo jsou pro vás tyto informace novinkou?

Další články
Související

McDonald’s slaví 70 let: Za globálním úspěchem stojí podnikatel s českými kořeny

Z malé restaurace v Kalifornii se stal nejznámější fastfood na světě. Letos uplynulo 70 let od chvíle, kdy se McDonald’s začal šířit Amerikou.

Fenomén českého chataření: Místo svobody, improvizace i luxusu napříč dekádami

Chaty a chalupy jsou s českým národem spjaty přes vícero ér a režimů. Jen atmosféra, důvody a možnosti se v průběhu let chataření měnily.

Díky sbírce za 150 milionů má Martínek šanci na život. Před dvěma lety dojal celé Česko, dnes už sedí a poznává svět

Genová terapie mu změnila život. Martínek, za kterého se složilo celé Česko, dnes sedí, usmívá se a dává mamince pusinky.

Záhadná místa v Česku: Kostnice v Sedlci byla označena za druhé nejděsivější místo na světě

Záhadná místa najdeme rozhodně i u nás a není jich zrovna málo. Jedno z nich bylo dokonce označeno i za druhé nejděsivější na celé planetě.

Valašsko a jeho krásy a taje nářečí: Ogar, zlavec, paprče a hafery v lese

Valašský kraj zná většina lidí jen z písniček, nebo protože si občas dopřejí frgál. Jaké nástrahy a krásy nabízí místní nářečí a proč se za nimi vypravit?

Srpnové pranostiky: Bouřky v srpnu značí bohatou zimu, pokud ale nebudou hřiby, nečekejte ani sníh

Letošní léto nám místo slunných dní přináší spíše déšť. Co předpovídají srpnové pranostiky a co nás čeká na podzim a v zimě?