Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít k tomu, aby vaše jídla získala lepší chuť i vůni. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta a spoustu dalšího. Při vaření můžete použít různé druhy alkoholu, pamatujte si ale, že každý má své specifické vlastnosti a hodí se k jiným druhům pokrmů. Alkohol dodá vaším pokrmům hloubku – vařte s ním, pečte s ním, ochucujte jím, redukujte s ním. Je to jeden z nejsnadnějších způsobů, jak zlepšit chuť připravovaného jídla.

REKLAMA

Víno

Víno nejvíce uplatníte v dušených pokrmech, omáčkách nebo při karamelizaci zeleniny. Poté, co vařením odpaříte alkohol, zůstane v pokrmu skvělá chuť a hustota. Používejte zejména suchá vína, protože sáhnete-li po těch sladších, můžete tím osladit i výsledný pokrm, což nemusí být vždy žádoucí.

Bílé víno spárujte s lehčími omáčkami k těstovinám nebo k chudším bílkovinám, jako jsou mořské plody či kuřecí maso. Červené víno použijte ideálně jako redukci (získáte hustší omáčku se silnější chutí) v těžších pokrmech. Uplatníte ho například k hovězímu, jehněčímu nebo jakémukoli masu, které vyžaduje delší vaření. A ještě jeden tip na závěr: pokud vám víno nechutná, nevařte s ním!

Pivo

Obecné pravidlo zní: pokud byste výsledný pokrm zapili pivem, můžete ho použít i k samotné přípravě. Pivo využijete zejména do marinád, ale i některých omáček. Pamatujte ale, že se používá v malých množstvích. To vám dává příležitost využít zbytek piva, které jste nezvládli vypít. Věděli jste, že pivo lze využít i na sladko? Lze jej použít i do těsta na sladký pokrm, například na jablečný závin.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Vodka

Použijte ji na těstoviny nebo dokonce do koláčového těsta! Vodka sama o sobě nemá chuť, nicméně funguje jako lepidlo: když chcete spojit olej a vodu, máte ideální prostředek! Používejte ji v malém množství, protože jinak zanechá v pokrmu nepříjemnou „alkoholovou“ chuť. Vodku uplatníte při přípravě omáček, které spojují smetanu a olej, poslouží také u omáček spojující smetanu a kyselou přísadu (například rajčata). Použijte vodku do koláčového těsta (po kapkách), aby se přísady nerozpadly a neoddělily.

Jak na domácí vanilkový extrakt? Z jednoho vanilkového lusku vyberte semínka a pak jej naložte do 50 ml vodky. Počkejte měsíc a můžete začít používat. Vydrží velice dlouho.

Likéry

Co jsou vlastně likéry? Jedná se o destiláty, které byly ochuceny prakticky čímkoli (cukrem, ovocem, bylinkami či kořením). Budou se vám hodit do ovocných jídel, sladších omáček a dezertů.

Ovocné likéry použijte do lesních plodů či ovocných salátů. Kávové a čokoládové likéry uplatníte jako náhradu vanilky v omáčkách. Brandy a koňak použijte pro karamelizování ovoce nebo do některých čokoládových dezertů (pralinky, lanýže, creme brûlée aj.).

Tequila

Díky vinaigrette, marinádám či glazurám k méně tučným bílkovinám jako jsou ryby nebo kuřecí maso s tequilou vykouzlíte mírný voňavý nádech, který zvýrazní chuť i texturu omáčky. Využijte ji zejména v pokrmech, které využívají citrusy či jiné kyselé přísady.

Gin

Sáhněte po něm, když upravujete maso, vyžadující delší tepelnou přípravu (hovězí, vepřové), ale také když připravujete různé zavařeniny (klidně i okurky), chutney či slané nálevy. Má intenzívní chuť, kterou využijete ve slaných i sladkých pokrmech.

Bourbon nebo whiskey

Pokud chcete svému pokrmu dodat kouřovou příchuť, sáhněte po bourbonu nebo whisky. Ve vašich pokrmech se objeví sladká, kouřová a karamelová chuť, kterou využijete ve sladkých i slaných receptech. Pracujte s nimi při nízké teplotě, protože by se mohli vznítit! Chuť bourbonu a whiskey vyvážíte citrusy, ovocem nebo obilninami.

Používáte k přípravě pokrmů alkohol? Kde u vás nesmí chybět?

Zdroje: Cravings, ElizabethKarmel, Olgasflavour

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

České Vánoce voní máslem: Tradiční vánočka podle Josefa Maršálka

Vánočka je nedílnou součástí českých Vánoc, a slavný cukrář Josef Maršálek (43) na její přípravu nedá dopustit. Jakou vánočku peče on sám?

Monika Absolonová a její slavná vánočka: Poctivý recept, který koluje showbyznysem

Zpěvačka Monika Absolonová (49) opět stojí v kuchyni a peče své slavné vánočky. Recept, o který stojí i známé tváře, si můžete letos vyzkoušet i vy.

Na obrazovky se vrací se čtvrtou řadou Peče celá země. Slibuje nové recepty i emoce

Pečte... Teď! Oblíbený pořad Peče celá země vstupuje do své čtvrté série a už teď je jasné, že tentokrát půjde o víc než jen o dokonale vykynuté těsto.

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?

Hobby pořady: Řízečky z kefíru, jak na vodní kámen, placky z bramborové kaše a další praktické rady nejen do zahrady

Neděle bude patřit kutilům, zahrádkářům i milovníkům vychytávek. Hobby pořady přinesou další praktické rady i inspiraci pro domácnost, zahradu i zimní období.