Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít k tomu, aby vaše jídla získala lepší chuť i vůni. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta a spoustu dalšího. Při vaření můžete použít různé druhy alkoholu, pamatujte si ale, že každý má své specifické vlastnosti a hodí se k jiným druhům pokrmů. Alkohol dodá vaším pokrmům hloubku – vařte s ním, pečte s ním, ochucujte jím, redukujte s ním. Je to jeden z nejsnadnějších způsobů, jak zlepšit chuť připravovaného jídla.

REKLAMA

Víno

Víno nejvíce uplatníte v dušených pokrmech, omáčkách nebo při karamelizaci zeleniny. Poté, co vařením odpaříte alkohol, zůstane v pokrmu skvělá chuť a hustota. Používejte zejména suchá vína, protože sáhnete-li po těch sladších, můžete tím osladit i výsledný pokrm, což nemusí být vždy žádoucí.

Bílé víno spárujte s lehčími omáčkami k těstovinám nebo k chudším bílkovinám, jako jsou mořské plody či kuřecí maso. Červené víno použijte ideálně jako redukci (získáte hustší omáčku se silnější chutí) v těžších pokrmech. Uplatníte ho například k hovězímu, jehněčímu nebo jakémukoli masu, které vyžaduje delší vaření. A ještě jeden tip na závěr: pokud vám víno nechutná, nevařte s ním!

Pivo

Obecné pravidlo zní: pokud byste výsledný pokrm zapili pivem, můžete ho použít i k samotné přípravě. Pivo využijete zejména do marinád, ale i některých omáček. Pamatujte ale, že se používá v malých množstvích. To vám dává příležitost využít zbytek piva, které jste nezvládli vypít. Věděli jste, že pivo lze využít i na sladko? Lze jej použít i do těsta na sladký pokrm, například na jablečný závin.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Vodka

Použijte ji na těstoviny nebo dokonce do koláčového těsta! Vodka sama o sobě nemá chuť, nicméně funguje jako lepidlo: když chcete spojit olej a vodu, máte ideální prostředek! Používejte ji v malém množství, protože jinak zanechá v pokrmu nepříjemnou „alkoholovou“ chuť. Vodku uplatníte při přípravě omáček, které spojují smetanu a olej, poslouží také u omáček spojující smetanu a kyselou přísadu (například rajčata). Použijte vodku do koláčového těsta (po kapkách), aby se přísady nerozpadly a neoddělily.

Jak na domácí vanilkový extrakt? Z jednoho vanilkového lusku vyberte semínka a pak jej naložte do 50 ml vodky. Počkejte měsíc a můžete začít používat. Vydrží velice dlouho.

Likéry

Co jsou vlastně likéry? Jedná se o destiláty, které byly ochuceny prakticky čímkoli (cukrem, ovocem, bylinkami či kořením). Budou se vám hodit do ovocných jídel, sladších omáček a dezertů.

Ovocné likéry použijte do lesních plodů či ovocných salátů. Kávové a čokoládové likéry uplatníte jako náhradu vanilky v omáčkách. Brandy a koňak použijte pro karamelizování ovoce nebo do některých čokoládových dezertů (pralinky, lanýže, creme brûlée aj.).

Tequila

Díky vinaigrette, marinádám či glazurám k méně tučným bílkovinám jako jsou ryby nebo kuřecí maso s tequilou vykouzlíte mírný voňavý nádech, který zvýrazní chuť i texturu omáčky. Využijte ji zejména v pokrmech, které využívají citrusy či jiné kyselé přísady.

Gin

Sáhněte po něm, když upravujete maso, vyžadující delší tepelnou přípravu (hovězí, vepřové), ale také když připravujete různé zavařeniny (klidně i okurky), chutney či slané nálevy. Má intenzívní chuť, kterou využijete ve slaných i sladkých pokrmech.

Bourbon nebo whiskey

Pokud chcete svému pokrmu dodat kouřovou příchuť, sáhněte po bourbonu nebo whisky. Ve vašich pokrmech se objeví sladká, kouřová a karamelová chuť, kterou využijete ve sladkých i slaných receptech. Pracujte s nimi při nízké teplotě, protože by se mohli vznítit! Chuť bourbonu a whiskey vyvážíte citrusy, ovocem nebo obilninami.

Používáte k přípravě pokrmů alkohol? Kde u vás nesmí chybět?

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.