Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít k tomu, aby vaše jídla získala lepší chuť i vůni. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta a spoustu dalšího. Při vaření můžete použít různé druhy alkoholu, pamatujte si ale, že každý má své specifické vlastnosti a hodí se k jiným druhům pokrmů. Alkohol dodá vaším pokrmům hloubku – vařte s ním, pečte s ním, ochucujte jím, redukujte s ním. Je to jeden z nejsnadnějších způsobů, jak zlepšit chuť připravovaného jídla.

REKLAMA

Víno

Víno nejvíce uplatníte v dušených pokrmech, omáčkách nebo při karamelizaci zeleniny. Poté, co vařením odpaříte alkohol, zůstane v pokrmu skvělá chuť a hustota. Používejte zejména suchá vína, protože sáhnete-li po těch sladších, můžete tím osladit i výsledný pokrm, což nemusí být vždy žádoucí.

Bílé víno spárujte s lehčími omáčkami k těstovinám nebo k chudším bílkovinám, jako jsou mořské plody či kuřecí maso. Červené víno použijte ideálně jako redukci (získáte hustší omáčku se silnější chutí) v těžších pokrmech. Uplatníte ho například k hovězímu, jehněčímu nebo jakémukoli masu, které vyžaduje delší vaření. A ještě jeden tip na závěr: pokud vám víno nechutná, nevařte s ním!

Pivo

Obecné pravidlo zní: pokud byste výsledný pokrm zapili pivem, můžete ho použít i k samotné přípravě. Pivo využijete zejména do marinád, ale i některých omáček. Pamatujte ale, že se používá v malých množstvích. To vám dává příležitost využít zbytek piva, které jste nezvládli vypít. Věděli jste, že pivo lze využít i na sladko? Lze jej použít i do těsta na sladký pokrm, například na jablečný závin.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Vodka

Použijte ji na těstoviny nebo dokonce do koláčového těsta! Vodka sama o sobě nemá chuť, nicméně funguje jako lepidlo: když chcete spojit olej a vodu, máte ideální prostředek! Používejte ji v malém množství, protože jinak zanechá v pokrmu nepříjemnou „alkoholovou“ chuť. Vodku uplatníte při přípravě omáček, které spojují smetanu a olej, poslouží také u omáček spojující smetanu a kyselou přísadu (například rajčata). Použijte vodku do koláčového těsta (po kapkách), aby se přísady nerozpadly a neoddělily.

Jak na domácí vanilkový extrakt? Z jednoho vanilkového lusku vyberte semínka a pak jej naložte do 50 ml vodky. Počkejte měsíc a můžete začít používat. Vydrží velice dlouho.

Likéry

Co jsou vlastně likéry? Jedná se o destiláty, které byly ochuceny prakticky čímkoli (cukrem, ovocem, bylinkami či kořením). Budou se vám hodit do ovocných jídel, sladších omáček a dezertů.

Ovocné likéry použijte do lesních plodů či ovocných salátů. Kávové a čokoládové likéry uplatníte jako náhradu vanilky v omáčkách. Brandy a koňak použijte pro karamelizování ovoce nebo do některých čokoládových dezertů (pralinky, lanýže, creme brûlée aj.).

Tequila

Díky vinaigrette, marinádám či glazurám k méně tučným bílkovinám jako jsou ryby nebo kuřecí maso s tequilou vykouzlíte mírný voňavý nádech, který zvýrazní chuť i texturu omáčky. Využijte ji zejména v pokrmech, které využívají citrusy či jiné kyselé přísady.

Gin

Sáhněte po něm, když upravujete maso, vyžadující delší tepelnou přípravu (hovězí, vepřové), ale také když připravujete různé zavařeniny (klidně i okurky), chutney či slané nálevy. Má intenzívní chuť, kterou využijete ve slaných i sladkých pokrmech.

Bourbon nebo whiskey

Pokud chcete svému pokrmu dodat kouřovou příchuť, sáhněte po bourbonu nebo whisky. Ve vašich pokrmech se objeví sladká, kouřová a karamelová chuť, kterou využijete ve sladkých i slaných receptech. Pracujte s nimi při nízké teplotě, protože by se mohli vznítit! Chuť bourbonu a whiskey vyvážíte citrusy, ovocem nebo obilninami.

Používáte k přípravě pokrmů alkohol? Kde u vás nesmí chybět?

Další články
Související

Nedělní dávka hobby pořadů: Bábovka bez lepku, úleva od těžkých nohou, oprava fasády, dřín do zahrady i dýně z překližky

Podzimní neděle na Primě patří kutilům, zahrádkářům i těm, kdo milují domácí pohodu. Vychytávky, recepty i renovace čekají v oblíbených hobby pořadech.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.