Smažený sýr z trouby i horkovzdušné fritézy: Lepší jste nejedli

Smažený sýr (nebo též lidově nazývaný smažák) je oblíbenou klasikou, kterou milují děti i dospělí. Pokud nevíme, co si v restauraci vybrat, smažený sýr s hranolkami a tatarkou je sázka na jistotu. S chutí si tuhle dobrotu připravujeme i doma. Proč to ale nezkusit bez oleje?

REKLAMA

Není nejzdravější, ale chutná všem

Smažený sýr (navíc v doprovodu pořádné porce hranolek) je kalorickou bombou. Tento pokrm sice nemůžeme označit za ten nejzdravější – co ale určitě prohlásit můžeme je fakt, že chutná prakticky každému. Od malých po velké.

Neodmyslitelně patří do české kuchyně a ačkoli se na první pohled zdá, že na tomto jídle není co pokazit, ne všichni umí klasický smažák připravit správně.

Vyzkoušejte smažený sýr v troubě

Také se vám stalo, že jste při smažení sýra na pánvi protáčeli oči, protože sýr i přes důkladný trojobal vytekl a výsledek už zkrátka nebyl tak dokonalý? Pak se takovému scénáři vyvarujte a zkuste si tuhle oblíbenou pochoutku připravit v troubě. Smažák bude krásně křupavý a nevyteče!

Upéct smažený sýr v troubě je asi ten nejjednodušší způsob, jak se postarat o tom, aby sýr nevytekl a všechna ta dobrota zůstala schovaná uvnitř křupavé strouhanky. Sýr pečlivě obalte v klasickém trojobalu (a to klidně dvakrát, protože i sebemenší neobalené místečko je potencionálním rizikem pro nežádoucí vytečení), a poté obalené kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek lehce zakápněte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 15 minut.

Zkuste si připravit smažák v horkovzdušné fritéze

Kdo dneska nemá doma po ruce šikovného pomocníka v podobě horkovzdušné fritézy? S ní si dokážete připravit nejrůznější sladká i slaná jídla za pár minut a bez nutnosti použít zbytečného množství tuku. A co víc – v horkovzdušné fritéze snadno připravíte i takovou oblíbenou klasiku, kterou je smažený sýr.

Postup přípravy se nijak výrazně lišit nebude. Sáhněte po sýru s dostatečným obsahem tuku (min. 30 %) a každý kousek obalte v dobře známém trojobalu (mouka, vejce strouhanka). I zde platí, že nic nezkazíte, když sýr obalíte dvakrát.

Košík do horkovzdušné fritézy vystelte pečicím papírem (nebo použijte speciální jednorázové košíky) a vložte do něj obalený sýr. Lehce postříkejte olejem ve spreji, a poté pečte na 200 °C cca 8 až 12 minut. V polovině pečení nezapomeňte sýr otočit.

Máte rádi smažák, nebo jedině maso?

Další články
Související

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.

Nedělní hobby pořady: Nové díly plné nápadů pro domov, dílnu i zahradu

V neděli se představí nové epizody hobby pořadů. Pepa Libický zapojí elektřinu v tiny house, Lenka Eywa ukáže neobvyklý recept a Láďa Hruška pobaví i inspiruje.

Sezona cuket je tady: Recepty na tatarák, cukeťáky s hořčicí i sladký perník

Je tu sezona cuket. Mnozí jich mají tolik, že jednoduše nevědí, co s nimi. Přitom právě cuketa je v kuchyni vděčná surovina. Hodí se na sladké i slané pokrmy.

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.