Smažený sýr (nebo též lidově nazývaný smažák) je oblíbenou klasikou, kterou milují děti i dospělí. Pokud nevíme, co si v restauraci vybrat, smažený sýr s hranolkami a tatarkou je sázka na jistotu. S chutí si tuhle dobrotu připravujeme i doma. Proč to ale nezkusit bez oleje?
Není nejzdravější, ale chutná všem
Smažený sýr (navíc v doprovodu pořádné porce hranolek) je kalorickou bombou. Tento pokrm sice nemůžeme označit za ten nejzdravější – co ale určitě prohlásit můžeme je fakt, že chutná prakticky každému. Od malých po velké.
Neodmyslitelně patří do české kuchyně a ačkoli se na první pohled zdá, že na tomto jídle není co pokazit, ne všichni umí klasický smažák připravit správně.
Vyzkoušejte smažený sýr v troubě
Také se vám stalo, že jste při smažení sýra na pánvi protáčeli oči, protože sýr i přes důkladný trojobal vytekl a výsledek už zkrátka nebyl tak dokonalý? Pak se takovému scénáři vyvarujte a zkuste si tuhle oblíbenou pochoutku připravit v troubě. Smažák bude krásně křupavý a nevyteče!
Upéct smažený sýr v troubě je asi ten nejjednodušší způsob, jak se postarat o tom, aby sýr nevytekl a všechna ta dobrota zůstala schovaná uvnitř křupavé strouhanky. Sýr pečlivě obalte v klasickém trojobalu (a to klidně dvakrát, protože i sebemenší neobalené místečko je potencionálním rizikem pro nežádoucí vytečení), a poté obalené kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek lehce zakápněte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 15 minut.

Zkuste si připravit smažák v horkovzdušné fritéze
Kdo dneska nemá doma po ruce šikovného pomocníka v podobě horkovzdušné fritézy? S ní si dokážete připravit nejrůznější sladká i slaná jídla za pár minut a bez nutnosti použít zbytečného množství tuku. A co víc – v horkovzdušné fritéze snadno připravíte i takovou oblíbenou klasiku, kterou je smažený sýr.

Příští týden v seriálu Ulice bude dramatický: Útěk ze svatby, skandál na komoře a napjaté vztahy na všech frontách
Postup přípravy se nijak výrazně lišit nebude. Sáhněte po sýru s dostatečným obsahem tuku (min. 30 %) a každý kousek obalte v dobře známém trojobalu (mouka, vejce strouhanka). I zde platí, že nic nezkazíte, když sýr obalíte dvakrát.
Košík do horkovzdušné fritézy vystelte pečicím papírem (nebo použijte speciální jednorázové košíky) a vložte do něj obalený sýr. Lehce postříkejte olejem ve spreji, a poté pečte na 200 °C cca 8 až 12 minut. V polovině pečení nezapomeňte sýr otočit.

Máte rádi smažák, nebo jedině maso?

S kým žije Michal David: Jeho žena mohla být slavnější než on. Co je srazilo na kolena a proč jim pomohla nevěra
Zdroje: iReceptář, Top Recepty