Smažený sýr z trouby i horkovzdušné fritézy: Lepší jste nejedli

Smažený sýr (nebo též lidově nazývaný smažák) je oblíbenou klasikou, kterou milují děti i dospělí. Pokud nevíme, co si v restauraci vybrat, smažený sýr s hranolkami a tatarkou je sázka na jistotu. S chutí si tuhle dobrotu připravujeme i doma. Proč to ale nezkusit bez oleje?

REKLAMA

Není nejzdravější, ale chutná všem

Smažený sýr (navíc v doprovodu pořádné porce hranolek) je kalorickou bombou. Tento pokrm sice nemůžeme označit za ten nejzdravější – co ale určitě prohlásit můžeme je fakt, že chutná prakticky každému. Od malých po velké.

Neodmyslitelně patří do české kuchyně a ačkoli se na první pohled zdá, že na tomto jídle není co pokazit, ne všichni umí klasický smažák připravit správně.

Vyzkoušejte smažený sýr v troubě

Také se vám stalo, že jste při smažení sýra na pánvi protáčeli oči, protože sýr i přes důkladný trojobal vytekl a výsledek už zkrátka nebyl tak dokonalý? Pak se takovému scénáři vyvarujte a zkuste si tuhle oblíbenou pochoutku připravit v troubě. Smažák bude krásně křupavý a nevyteče!

Upéct smažený sýr v troubě je asi ten nejjednodušší způsob, jak se postarat o tom, aby sýr nevytekl a všechna ta dobrota zůstala schovaná uvnitř křupavé strouhanky. Sýr pečlivě obalte v klasickém trojobalu (a to klidně dvakrát, protože i sebemenší neobalené místečko je potencionálním rizikem pro nežádoucí vytečení), a poté obalené kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek lehce zakápněte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 15 minut.

Zkuste si připravit smažák v horkovzdušné fritéze

Kdo dneska nemá doma po ruce šikovného pomocníka v podobě horkovzdušné fritézy? S ní si dokážete připravit nejrůznější sladká i slaná jídla za pár minut a bez nutnosti použít zbytečného množství tuku. A co víc – v horkovzdušné fritéze snadno připravíte i takovou oblíbenou klasiku, kterou je smažený sýr.

Postup přípravy se nijak výrazně lišit nebude. Sáhněte po sýru s dostatečným obsahem tuku (min. 30 %) a každý kousek obalte v dobře známém trojobalu (mouka, vejce strouhanka). I zde platí, že nic nezkazíte, když sýr obalíte dvakrát.

Košík do horkovzdušné fritézy vystelte pečicím papírem (nebo použijte speciální jednorázové košíky) a vložte do něj obalený sýr. Lehce postříkejte olejem ve spreji, a poté pečte na 200 °C cca 8 až 12 minut. V polovině pečení nezapomeňte sýr otočit.

Máte rádi smažák, nebo jedině maso?

Další články
Související

Josef Maršálek odhaluje tajemství dokonalého chleba bez kvásku

Když se řekne Josef Maršálek, většině se vybaví dorty a cukrářská preciznost. Ale tento mistr cukrář dokáže stejně bravurně ovládnout i pekařské řemeslo.

Recepty na šunkofleky a kulajdu jak od babičky: Tradiční česká kuchyně se vrací do módy

Kdo by neznal tradiční české pokrmy, jako jsou šunkofleky nebo kulajda. Dnes si připomeneme, jak tyto dobroty připravovaly naše babičky.

Domácí limonády jak od babičky: Recepty na poctivý bezový a malinový sirup bez chemie

Je vám horko a máte chuť na něco opravdu osvěžujícího? Tady jsou dva recepty na osvědčené domácí sirupy, ze kterých vytvoříte skvělé letní limonády.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Domácí pampeliškový med jako od babičky krok za krokem: Recept, který zvládne i začátečník

Domácí pampeliškový med je jednoduchý na přípravu a chutná jako jaro. Naučte se ho vařit krok za krokem. Využití má široké.

Pampelišky jsou léčivé: Možnosti využití „plevele“ a jak je zpracovat

Pampelišky lze najít prakticky kdekoli, kde je trochu zeleně. Na zdravotní využití si ale najděte skutečně čisté místo nebo si vypěstujte vlastní.