Kouření není jediné riziko. Uzeniny a limonády mohou zvyšovat šanci na rakovinu plic, ukazují data

Většina lidí si rakovinu plic spojuje hlavně s kouřením. A právem. Jenže vědci teď přišli s dalším rizikovým faktorem. Tím může být i to, co jíme každý den.

REKLAMA

Co zjistili vědci

Skupina odborníků sledovala přes 100 tisíc lidí. Trvalo to více než dvanáct let. Zaměřili se na to, jak se lidé stravují a jaké nemoci se u nich objevují. Zjistili, že jedinci, kteří jedli nejvíc průmyslově zpracovaného jídla, měli výrazně vyšší riziko rakoviny plic. Konkrétně o 41 procent víc než ti, kdo se takovým potravinám vyhýbali.

Do výpočtu vědci započítali i to, jestli člověk kouří, kolik mu je let, jak se stravuje celkově nebo jestli má v rodině výskyt rakoviny. I přesto jim vyšlo, že velké množství průmyslového jídla má s plicními nádory souvislost.

Jaké jídlo se tím myslí?

Jde o jídla, která prošla složitým zpracováním ve výrobě a obsahují věci, se kterými běžně nevaříme. Jsou to třeba různé příchutě, barviva, sladidla nebo stabilizátory. Typicky sem patří trvanlivé uzeniny, sladké limonády, instantní polévky, ochucené cereálie nebo balené pečivo s dlouhou trvanlivostí.

V uvedené studii tvořily největší část těchto potravin právě uzeniny a sladké nápoje. Tyto výrobky často obsahují moc soli, cukru a tuku. Ale naopak málo vlákniny. Navíc při jejich výrobě mohou vznikat látky, které škodí buňkám v těle. A to může být problém.

Kouření zůstává hlavní hrozbou. Ale jídlo není nevinné

Vědci zdůrazňují, že kouření je stále ten největší rizikový faktor. Ale nová data ukazují, že i jídlo může sehrát svou roli. Zejména u lidí, kteří kouří nebo v minulosti kouřili. Těm může nezdravá strava škody na těle ještě zhoršit.

Pro bývalé i současné kuřáky od 55 do 74 let existuje program, ve kterém si mohou nechat vyšetřit plíce pomocí speciálního CT. To má odhalit problémy dříve, než se objeví první příznaky. Čím dřív se na nemoc přijde, tím větší šance na vyléčení.

Pokud tedy kouříte nebo jste kouřili delší dobu, a zároveň často konzumujete výše zmíněné potraviny, popřemýšlejte o změně. Vynechat uzeniny, omezit sladké nápoje a zkusit vařit víc doma. Není to řešení všeho, ale může to hodně pomoct.

Zdroj: PrevenceProPlíce, Medscape, Thorax

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Konec falešného bezpečí: Ani přechod na elektronickou cigaretu vás před rakovinou neochrání

Rakovina plic je v Česku nejčastějším zabijákem mezi nádory. Ročně jí podlehne 5000 lidí. Včasný screening přitom dokáže odhalit nemoc v léčitelném stadiu.

Stovky lidí mají HIV a neví o tom. Rizikem není léčený pacient, ale netestovaný. Dnes je Světový den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS připomíná, že virus nezmizel. V Česku přibývá nakažených, stovky lidí o své nemoci neví. Otestujte se na HIV, dokud je čas.

Zánět močového měchýře: častý problém, na který domácí léčba většinou nestačí

Zánět močového měchýře postihuje převážně ženy a v zimě je na něj tělo náchylnější. Jak mu předejít a kdy vyhledat lékaře?

Rakovina slinivky: Šance na uzdravení existuje, klíčová je rychlost a specializace

Rakovina slinivky zabíjí rychle, ale včasná operace v odborném centru může život zachránit. Důležitá je rychlost i psychická podpora.

Ztuhlý med není problém. A proč mu nevadí ani horký čaj

Jaké jsou nejčastější mýty o medu? Horký čaj mu škodí, krystalizace značí nekvalitu, med se nekazí. V článku vysvětlujeme, co z toho je pravda a co jen fáma.

Chřipka letos zřejmě udeří dřív. Lékařka varuje před nástupem už před Vánocemi

Chřipka, tedy její letošní sezona, by mohla dorazit nečekaně brzy. Lékařka varuje, že první výrazný nárůst případů nastane ještě před Vánocemi.