Patříte-li mezi fanoušky netradičních pokrmů a nevadí vám vyzkoušet i místy lehce kontroverzní pochoutky, pak by vás mohla zaujmout vietnamská delikatesa – kobří srdce, které při podávání stále bije. Místní dokonce věří, že tahle „laskomina“ má pozitivní vliv na potenci.
Delikatesa z Vietnamu
Pokud jde o stravování, patří Asie celkově mezi místa, kde se „mnohdy dějí věci“. Jednou z místních delikates je právě srdce kobry. Najdete zde celou řadu hadích restaurací, kde je možné ochutnat nejrůznější pokrmy spojené s těmito tvory.
Ne každý si ale troufne okusit specialitu, která je opravdu jen pro silné povahy. Nemluvě o tom, že se nejedná o zrovna nejlevnější záležitost.
Hada zabijí přímo před vámi
Pokud by vám někdo řekl „snědl jsem kobří srdce“, možná byste se nad tím nepozastavili. Vždyť srdce je často konzumovanou surovinou. V tomto případě se ale zachází ještě o krok dál. Nejde ani tak o to, co jíte, ale jakým způsobem je vám tento pokrm podáván.
Zajdete-li do hadí restaurace nabízející tento netradiční zážitek, rozhodně na něj jen tak nezapomenete. Hada totiž zabijí přímo před vámi – cílem je, aby zákazník viděl, že jde skutečně o srdce kobry.
Při podávání ještě bije
Srdce kobry se následně vhodí do sklenice, kde už na něj čeká drink namíchaný z hadí krve a několika dalších ingrediencí. „Jejich cílem je přebít železitou chuť krve,“ vysvětluje web Texas Real Food. Při podávání srdce kobry ještě bije – o to je tento zážitek ještě autentičtější a pro někoho možná i odpornější.

Ulice v pondělí: Doznání, Soňa opět vytahuje drápky, další hádky u Peškových a Bára si zoufá
Zbytek hada se zpracuje
Abyste si nemysleli, že se pro vytvoření tohoto delikátního zážitku had zabije jen kvůli srdci. Ve Vietnamu s hadím masem neplýtvají. Naopak. Když už zvíře zemře kvůli extravagantnímu drinku, je následně zpracováno do dalších pokrmů. A připravit se jich dá spousta.
Krev kobry a žluč se například míchá s rýžovým vínem, díky čemuž vznikne poměrně zajímavý a chuťově netradiční nápoj. Had se vykuchá, stáhne z kůže a kuchař jej vaří. Vyhledávanou dobrotou je například polévka z hadího masa, grilovaná hadí žebra, hadí jarní závitky nebo dušený hadí žaludek.

Kobří srdce ochutnal i Gordon Ramsay
Světoznámý kuchař Gordon Ramsay v rámci svého pořadu, ve kterém objevuje kulinářské krásy exotických míst, ochutnal tuto vietnamskou delikatesu. V jedné z restaurací mu čerstvě vyříznuté srdce kobry hodili do sklenky s kořalkou a on vše vypil. Podívat se na jeho zážitek můžete ve videu níže.
Pokud dáváte přednost raději osvědčené klasice, podívejte se na chutné recepty tady.

Tento týden v seriálu Ulice: Návrat Sáry, Vanda mizí, Luďkův nečekaný požadavek a Soňa v průšvihu
Zdroje: Texas Real Food, matadornetwork.com, Novinky, wionews.com