Řízky podle Zdeňka Trošky musíte vyzkoušet: Připravují se obráceně a zapékají se s bramborami

Český režisér pocházející z legendárních a mezi diváky dobře známých Hoštic u Volyně – to je Zdeněk Troška (71). Stojí nejen za několika komediemi a pohádkami, ale také za řadou chutných receptů. Zkuste si už třeba tento víkend pod jeho taktovkou připravit obrácené řízky. Podle režiséra je to dokonalý oběd z jednoho pekáče.

REKLAMA

Dobrého jídla není nikdy dost

Zdeněk Troška sám sebe označuje za všežravce, který si dokáže pochutnat prakticky na čemkoli. Narodil se ve znamení Býka, což svědčí o tom, že si rád dopřává – chutným pokrmem nikdy nepohrdne. Ba spíše naopak.

Lásku k jídlu prokázal i vydáním dvou kuchařek.Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná,“ píše český filmař hned na první stránce jedné z nich. První kniha s názvem Nebe v hubě aneb Chrocht Chroch vyšla v roce 2007 a pokračování Nebe v Hubě 2 aneb Čertův švagr pak spatřilo světlo světa v roce 2015.

Snadné recepty rychlé na přípravu

V obou knihách, jejichž autorem je sám režisér Zdeněk Troška, najdete mnoho chutných receptů, které jsou zároveň jednoduché na přípravu. Slavný režisér má rád nejrůznější lidové vychytávky, a kromě české kuchyně našel zalíbení také v některých cizokrajných – chutná mu například vietnamská kuchyně, pochutná si na ruských pokrmech i na jídlech z Francie či Etiopie.

V jídle není vybíravý. Co dostane na talíř, to zpravidla sní. Jestli ale něco opravdu nemusí, pak je to kozí sýr a škraloup na mléku.

Obrácené řízky podle Zdeňka Trošky

Asi jako každý si i Zdeněk Troška rád pochutná na řízcích. Možná ještě více nežli oblíbenou klasiku, miluje obrácené řízky. A na jejich přípravu má svůj vlastní recept. A na ten nedá dopustit. A vy jej nyní můžete také vyzkoušet.

Na přípravu potřebujete:

  • 8 plátků masa (vepřového či kuřecího)
  • sůl a pepř
  • domácí strouhanku
  • koření dle chuti
  • 500 g brambor
  • olej na smažení
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  • Začněte tím, že si rozklepete maso na tenké plátky. Každý z nich osolíte a opepříte. Poté obalíte v domácí strouhance. Zdeněk Troška doporučuje ji do řízků lehce zaklepat paličkou, nebude se pak při manipulaci s masem tolik drolit.
  • V misce či talíři rozšlehejte vejce společně s kořením a plátky masa v něm obalte ze všech stran. Na pánvi nechte rozehřát olej a řízky na něm zprudka osmahněte.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky. Řízky vložte do zapékací mísy, naskládejte na ně nakrájené plátky brambor a vše osolte. Zalijte smetanou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečte do chvíle, než budou brambory měkké.

Vyzkoušíte recept? Nebo máte nějakou svoji osvědčenou klasiku, na kterou nedáte dopustit?

Na snímku níže je Zdeněk Troška s Broňkem Černým alias Vencou Konopníkem z jeho slavné trilogie Slunce, seno…

Další recepty najdete tady.

Další články
Související

Typické české omáčky, které půlka národa miluje a půlka nenávidí. Vaříte je stejně? Svíčková, koprovka a rajská

Kdo by nemiloval tradiční české omáčky! Elegantní svíčková, sladká rajská nebo kontroverzní koprovka. Stálice české kuchyně, na které nedáme dopustit.

Retro recepty našich babiček: Oživte chuť dětství s poctivou svíčkovou nebo buchtami

Babičky se uměly v kuchyni otáčet ostošest. S chutí vzpomínáme na jejich poctivé dobroty. Oživte retro recepty a připravte si svíčkovou nebo makové buchty.

Bez cibule to v kuchyni nejde: Většina ale dělá běžnou chybu, kvůli které jídlo ztrácí chuť

Mnohá jídla si bez cibule neumíme představit. Dopouštíte se však v kuchyni časté chyby, takže pak není křupavá a navíc ztratí veškerou chuť.

Připravte gril na sezonu: Jak ho očistit, zkontrolovat a nezapomenout na kvalitní palivo

Se stabilně jarními venkovními teplotami začíná nevyhnutelně sezóna zahradních akcí a také grilování. Jak takový gril po zimě zprovoznit?

Laďka Něrgešová čaruje v kuchyni: Pražský koláč s majonézou a bábovka, co nemá konkurenci

Laďka Něrgešová není jen známou moderátorkou a milující maminkou dvou puberťáků. Své fanoušky také zásobuje skvělými recepty na různé dobroty.

Domácí pampeliškový med jako od babičky krok za krokem: Recept, který zvládne i začátečník

Domácí pampeliškový med je jednoduchý na přípravu a chutná jako jaro. Naučte se ho vařit krok za krokem. Využití má široké.