Řízky podle Zdeňka Trošky musíte vyzkoušet: Připravují se obráceně a zapékají se s bramborami

Český režisér pocházející z legendárních a mezi diváky dobře známých Hoštic u Volyně – to je Zdeněk Troška (71). Stojí nejen za několika komediemi a pohádkami, ale také za řadou chutných receptů. Zkuste si už třeba tento víkend pod jeho taktovkou připravit obrácené řízky. Podle režiséra je to dokonalý oběd z jednoho pekáče.

REKLAMA

Dobrého jídla není nikdy dost

Zdeněk Troška sám sebe označuje za všežravce, který si dokáže pochutnat prakticky na čemkoli. Narodil se ve znamení Býka, což svědčí o tom, že si rád dopřává – chutným pokrmem nikdy nepohrdne. Ba spíše naopak.

Lásku k jídlu prokázal i vydáním dvou kuchařek.Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná,“ píše český filmař hned na první stránce jedné z nich. První kniha s názvem Nebe v hubě aneb Chrocht Chroch vyšla v roce 2007 a pokračování Nebe v Hubě 2 aneb Čertův švagr pak spatřilo světlo světa v roce 2015.

Snadné recepty rychlé na přípravu

V obou knihách, jejichž autorem je sám režisér Zdeněk Troška, najdete mnoho chutných receptů, které jsou zároveň jednoduché na přípravu. Slavný režisér má rád nejrůznější lidové vychytávky, a kromě české kuchyně našel zalíbení také v některých cizokrajných – chutná mu například vietnamská kuchyně, pochutná si na ruských pokrmech i na jídlech z Francie či Etiopie.

V jídle není vybíravý. Co dostane na talíř, to zpravidla sní. Jestli ale něco opravdu nemusí, pak je to kozí sýr a škraloup na mléku.

Obrácené řízky podle Zdeňka Trošky

Asi jako každý si i Zdeněk Troška rád pochutná na řízcích. Možná ještě více nežli oblíbenou klasiku, miluje obrácené řízky. A na jejich přípravu má svůj vlastní recept. A na ten nedá dopustit. A vy jej nyní můžete také vyzkoušet.

Na přípravu potřebujete:

  • 8 plátků masa (vepřového či kuřecího)
  • sůl a pepř
  • domácí strouhanku
  • koření dle chuti
  • 500 g brambor
  • olej na smažení
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  • Začněte tím, že si rozklepete maso na tenké plátky. Každý z nich osolíte a opepříte. Poté obalíte v domácí strouhance. Zdeněk Troška doporučuje ji do řízků lehce zaklepat paličkou, nebude se pak při manipulaci s masem tolik drolit.
  • V misce či talíři rozšlehejte vejce společně s kořením a plátky masa v něm obalte ze všech stran. Na pánvi nechte rozehřát olej a řízky na něm zprudka osmahněte.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky. Řízky vložte do zapékací mísy, naskládejte na ně nakrájené plátky brambor a vše osolte. Zalijte smetanou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečte do chvíle, než budou brambory měkké.

Vyzkoušíte recept? Nebo máte nějakou svoji osvědčenou klasiku, na kterou nedáte dopustit?

Na snímku níže je Zdeněk Troška s Broňkem Černým alias Vencou Konopníkem z jeho slavné trilogie Slunce, seno…

Další recepty najdete tady.

Další články
Související

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.

Podzimní kouzlení z dýně: Pomazánka, marmeláda i kompot, které stojí za vyzkoušení

Podzim je tady a s ním i dýně. Tyhle oranžové krásky už dávno nepatří jen na Halloween nebo do polévky. Co z nich třeba zkusit pomazánku nebo marmeládu?

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.