Řízky podle Zdeňka Trošky musíte vyzkoušet: Připravují se obráceně a zapékají se s bramborami

Český režisér pocházející z legendárních a mezi diváky dobře známých Hoštic u Volyně – to je Zdeněk Troška (71). Stojí nejen za několika komediemi a pohádkami, ale také za řadou chutných receptů. Zkuste si už třeba tento víkend pod jeho taktovkou připravit obrácené řízky. Podle režiséra je to dokonalý oběd z jednoho pekáče.

REKLAMA

Dobrého jídla není nikdy dost

Zdeněk Troška sám sebe označuje za všežravce, který si dokáže pochutnat prakticky na čemkoli. Narodil se ve znamení Býka, což svědčí o tom, že si rád dopřává – chutným pokrmem nikdy nepohrdne. Ba spíše naopak.

Lásku k jídlu prokázal i vydáním dvou kuchařek.Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná,“ píše český filmař hned na první stránce jedné z nich. První kniha s názvem Nebe v hubě aneb Chrocht Chroch vyšla v roce 2007 a pokračování Nebe v Hubě 2 aneb Čertův švagr pak spatřilo světlo světa v roce 2015.

Snadné recepty rychlé na přípravu

V obou knihách, jejichž autorem je sám režisér Zdeněk Troška, najdete mnoho chutných receptů, které jsou zároveň jednoduché na přípravu. Slavný režisér má rád nejrůznější lidové vychytávky, a kromě české kuchyně našel zalíbení také v některých cizokrajných – chutná mu například vietnamská kuchyně, pochutná si na ruských pokrmech i na jídlech z Francie či Etiopie.

V jídle není vybíravý. Co dostane na talíř, to zpravidla sní. Jestli ale něco opravdu nemusí, pak je to kozí sýr a škraloup na mléku.

Obrácené řízky podle Zdeňka Trošky

Asi jako každý si i Zdeněk Troška rád pochutná na řízcích. Možná ještě více nežli oblíbenou klasiku, miluje obrácené řízky. A na jejich přípravu má svůj vlastní recept. A na ten nedá dopustit. A vy jej nyní můžete také vyzkoušet.

Na přípravu potřebujete:

  • 8 plátků masa (vepřového či kuřecího)
  • sůl a pepř
  • domácí strouhanku
  • koření dle chuti
  • 500 g brambor
  • olej na smažení
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  • Začněte tím, že si rozklepete maso na tenké plátky. Každý z nich osolíte a opepříte. Poté obalíte v domácí strouhance. Zdeněk Troška doporučuje ji do řízků lehce zaklepat paličkou, nebude se pak při manipulaci s masem tolik drolit.
  • V misce či talíři rozšlehejte vejce společně s kořením a plátky masa v něm obalte ze všech stran. Na pánvi nechte rozehřát olej a řízky na něm zprudka osmahněte.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky. Řízky vložte do zapékací mísy, naskládejte na ně nakrájené plátky brambor a vše osolte. Zalijte smetanou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečte do chvíle, než budou brambory měkké.

Vyzkoušíte recept? Nebo máte nějakou svoji osvědčenou klasiku, na kterou nedáte dopustit?

Na snímku níže je Zdeněk Troška s Broňkem Černým alias Vencou Konopníkem z jeho slavné trilogie Slunce, seno…

Další recepty najdete tady.

Zdroje: iReceptář, Lidovky

Další články
Související

Jak na měkké vepřové řízky: Nečekaným pomocníkem může být jedlá soda

Jak na dokonale měkké vepřové řízky? Základem je kvalitní maso, které se nakrájí na dostatečně silné plátky. Naložit je můžete do speciálního roztoku.

Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Lívance se dají připravit na mnoho chutných způsobů. My pro vás máme hned tři snadné recepty, které vám zachutnají. Jaký z nich zkusíte jako první?

Alkohol v kuchyni: Jak jej správně využít a kam a jaký se hodí pro nejlepší výsledek

Alkohol můžete v kuchyni použít pro lepší chuť i vůni pokrmů. Využijete jej na přípravu omáček, dezertů, k masu, do zavařenin, na polevy, do těsta...

Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce by měla být jednou z pravidelných složek zdravého a vyváženého jídelníčku. Na co si dát pozor při jejich skladování?

Helena Vondráčková se podělila o recept na šťavnatá kuřecí prsa

Helena Vondráčková je talentovaná zpěvačka. Stejně skvěle jako na pódiu jí to však jde také v kuchyni. Připravte si kuře podle Heleny. Budete se oblizovat.

Už jste vyzkoušeli boží milosti známé také jako křehotinky? Rozplývají se na jazyku

Boží milosti známé také jako křehotinky jsou typický masopustní pokrm, který si však můžete připravit kdykoliv během roku. Potěší vás, jak je to jednoduché.