Český režisér pocházející z legendárních a mezi diváky dobře známých Hoštic u Volyně – to je Zdeněk Troška (71). Stojí nejen za několika komediemi a pohádkami, ale také za řadou chutných receptů. Zkuste si už třeba tento víkend pod jeho taktovkou připravit obrácené řízky. Podle režiséra je to dokonalý oběd z jednoho pekáče.
Dobrého jídla není nikdy dost
Zdeněk Troška sám sebe označuje za všežravce, který si dokáže pochutnat prakticky na čemkoli. Narodil se ve znamení Býka, což svědčí o tom, že si rád dopřává – chutným pokrmem nikdy nepohrdne. Ba spíše naopak.
Lásku k jídlu prokázal i vydáním dvou kuchařek. „Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná,“ píše český filmař hned na první stránce jedné z nich. První kniha s názvem Nebe v hubě aneb Chrocht Chroch vyšla v roce 2007 a pokračování Nebe v Hubě 2 aneb Čertův švagr pak spatřilo světlo světa v roce 2015.
Snadné recepty rychlé na přípravu
V obou knihách, jejichž autorem je sám režisér Zdeněk Troška, najdete mnoho chutných receptů, které jsou zároveň jednoduché na přípravu. Slavný režisér má rád nejrůznější lidové vychytávky, a kromě české kuchyně našel zalíbení také v některých cizokrajných – chutná mu například vietnamská kuchyně, pochutná si na ruských pokrmech i na jídlech z Francie či Etiopie.
V jídle není vybíravý. Co dostane na talíř, to zpravidla sní. Jestli ale něco opravdu nemusí, pak je to kozí sýr a škraloup na mléku.
Obrácené řízky podle Zdeňka Trošky
Asi jako každý si i Zdeněk Troška rád pochutná na řízcích. Možná ještě více nežli oblíbenou klasiku, miluje obrácené řízky. A na jejich přípravu má svůj vlastní recept. A na ten nedá dopustit. A vy jej nyní můžete také vyzkoušet.
Na přípravu potřebujete:
- 8 plátků masa (vepřového či kuřecího)
- sůl a pepř
- domácí strouhanku
- koření dle chuti
- 500 g brambor
- olej na smažení
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy:
- Začněte tím, že si rozklepete maso na tenké plátky. Každý z nich osolíte a opepříte. Poté obalíte v domácí strouhance. Zdeněk Troška doporučuje ji do řízků lehce zaklepat paličkou, nebude se pak při manipulaci s masem tolik drolit.
- V misce či talíři rozšlehejte vejce společně s kořením a plátky masa v něm obalte ze všech stran. Na pánvi nechte rozehřát olej a řízky na něm zprudka osmahněte.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky. Řízky vložte do zapékací mísy, naskládejte na ně nakrájené plátky brambor a vše osolte. Zalijte smetanou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečte do chvíle, než budou brambory měkké.
Vyzkoušíte recept? Nebo máte nějakou svoji osvědčenou klasiku, na kterou nedáte dopustit?
Na snímku níže je Zdeněk Troška s Broňkem Černým alias Vencou Konopníkem z jeho slavné trilogie Slunce, seno…
Další recepty najdete tady.