Cottage je velmi často skloňovaný pojem zejména ve zdravém a vyváženém jídelníčku. Mnoho lidí se na něj dívá skrze prsty, především pro jeho trochu zvláštní konzistenci. Cottage je přitom velice zajímavou potravinou, se kterou můžete ve vaší kuchyni vykouzlit hotové zázraky. Až vám tedy příště zbyde, zkuste si z něho udělat chutnou pomazánku, po které se vám budou dělat boule za ušima.
Co je vlastně cottage?
Hned zkraje možná pár slov o tom, co to ten cottage vlastně je. Jde o čerstvý měkký bílý sýr mající hrudkovitou strukturu (a právě ta nebývá mnoha lidem zrovna po chuti). Cottage je známý svou jemnou chutí, díky které se dá použít nejen do slaných, ale také do sladkých pokrmů. Nelze mu odepřít nízký obsah tuku a zároveň vysoký obsah bílkovin – a právě to je důvod, pro který bývá tato surovina zařazená do jídelníčku nejen při hubnutí.

Proč ho zařadit do jídelníčku?
Pokud jste ještě tomuto krémovému sýru nedali šanci, neváhejte to udělat. Cottage je výborným zdrojem kvalitních bílkovin, najdete v něm některé vitamíny i minerální látky a za nejcennější můžeme označit obsah dobře využitelného vápníku. Vzhledem k jeho nízkému glykemickému indexu dobře zasytí a je poměrně lehce stravitelný.
Vyzkoušejte pomazánku z cottage
Až příště otevřete lednici a pohled spočine na kelímku s cottage, neodcházejte bez povšimnutí a místo toho si z této suroviny zkuste připravit chutnou pomazánku. Máme pro vás hned tři zajímavé recepty, které rozhodně musíte vyzkoušet.

Vaječná pomazánka z cottage
Možná ta vůbec nejjednodušší pomazánka vůbec. Nenechte se ale zmást – ačkoli je snadná na přípravu, svou chutí vás určitě dostane.
Na přípravu potřebujete:
- 100 g cottage
- Lžičku hořčice
- Jedno vajíčko uvařené natvrdo
- Sůl a pepř
Postup přípravy:
Uvařené vajíčko oloupejte a nastrouhejte. Cottage dejte do misky, přidejte k němu hořčici a s pomocí vidličky lehce rozmačkejte. Vmíchejte nastrouhané vajíčko, podle chuti osolte a opepřete a před podáváním nechte ideálně odpočinout v lednici.

Ředkvičková pomazánka z cottage
Výborná a zdravá pomazánka, která vás mile překvapí svou pikantně jemnou chutí.
Na přípravu potřebujete:
- 150 g cottage
- 120 g ředkviček
- Kelímek řeckého jogurtu
- Sůl
- Snítku pažitky
Postup přípravy:
Ředkvičky omyjte a najemno nastrouhejte. Dejte do cedníku, kde je trochu osolte a nechte vypotit přebytečnou tekutinu. Jakmile ředkvičky okapají, smíchejte je v misce s cottage. Přidejte najemno nasekanou pažitku a jogurt. Vše promíchejte a dle chuti osolte.
Sardinková pomazánka z cottage
Pokud vám nevadí typická chuť sardinek, zkuste je zkombinovat s cottage a uvidíte, že vám tato pomazánka zaručeně zachutná.

Na přípravu potřebujete:
- Dvě plechovky sardinek v oleji
- 400 g cottage
- Jednu cibuli
- 40 g plnotučné hořčice
- Sůl a pepř
Postup přípravy:
Sardinky nechte okapat. Poté je vložte do misky, najemno nakrájejte cibuli a přidejte ji k sardinkám. Následně přidejte cottage, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a před podáváním nechte pomazánku alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Zdroje: Recepty, STOB klub, Atranet, TOP recepty, Receptia