Zbyl vám doma cottage? V mžiku jej proměníte ve výtečnou pomazánku

Cottage je velmi často skloňovaný pojem zejména ve zdravém a vyváženém jídelníčku. Mnoho lidí se na něj dívá skrze prsty, především pro jeho trochu zvláštní konzistenci. Cottage je přitom velice zajímavou potravinou, se kterou můžete ve vaší kuchyni vykouzlit hotové zázraky. Až vám tedy příště zbyde, zkuste si z něho udělat chutnou pomazánku, po které se vám budou dělat boule za ušima.

REKLAMA

Co je vlastně cottage?

Hned zkraje možná pár slov o tom, co to ten cottage vlastně je. Jde o čerstvý měkký bílý sýr mající hrudkovitou strukturu (a právě ta nebývá mnoha lidem zrovna po chuti). Cottage je známý svou jemnou chutí, díky které se dá použít nejen do slaných, ale také do sladkých pokrmů. Nelze mu odepřít nízký obsah tuku a zároveň vysoký obsah bílkovin – a právě to je důvod, pro který bývá tato surovina zařazená do jídelníčku nejen při hubnutí.

Proč ho zařadit do jídelníčku?

Pokud jste ještě tomuto krémovému sýru nedali šanci, neváhejte to udělat. Cottage je výborným zdrojem kvalitních bílkovin, najdete v něm některé vitamíny i minerální látky a za nejcennější můžeme označit obsah dobře využitelného vápníku. Vzhledem k jeho nízkému glykemickému indexu dobře zasytí a je poměrně lehce stravitelný.

Vyzkoušejte pomazánku z cottage

Až příště otevřete lednici a pohled spočine na kelímku s cottage, neodcházejte bez povšimnutí a místo toho si z této suroviny zkuste připravit chutnou pomazánku. Máme pro vás hned tři zajímavé recepty, které rozhodně musíte vyzkoušet.

Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com
Ilustrační foto, ZDROJ: Pixabay.com

Vaječná pomazánka z cottage

Možná ta vůbec nejjednodušší pomazánka vůbec. Nenechte se ale zmást – ačkoli je snadná na přípravu, svou chutí vás určitě dostane.

Na přípravu potřebujete:

  • 100 g cottage
  • Lžičku hořčice
  • Jedno vajíčko uvařené natvrdo
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

Uvařené vajíčko oloupejte a nastrouhejte. Cottage dejte do misky, přidejte k němu hořčici a s pomocí vidličky lehce rozmačkejte. Vmíchejte nastrouhané vajíčko, podle chuti osolte a opepřete a před podáváním nechte ideálně odpočinout v lednici.

Ředkvičková pomazánka z cottage

Výborná a zdravá pomazánka, která vás mile překvapí svou pikantně jemnou chutí.

Na přípravu potřebujete:

  • 150 g cottage
  • 120 g ředkviček
  • Kelímek řeckého jogurtu
  • Sůl
  • Snítku pažitky

Postup přípravy:

Ředkvičky omyjte a najemno nastrouhejte. Dejte do cedníku, kde je trochu osolte a nechte vypotit přebytečnou tekutinu. Jakmile ředkvičky okapají, smíchejte je v misce s cottage. Přidejte najemno nasekanou pažitku a jogurt. Vše promíchejte a dle chuti osolte.

Sardinková pomazánka z cottage

Pokud vám nevadí typická chuť sardinek, zkuste je zkombinovat s cottage a uvidíte, že vám tato pomazánka zaručeně zachutná.

Na přípravu potřebujete:

  • Dvě plechovky sardinek v oleji
  • 400 g cottage
  • Jednu cibuli
  • 40 g plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř

Postup přípravy:

Sardinky nechte okapat. Poté je vložte do misky, najemno nakrájejte cibuli a přidejte ji k sardinkám. Následně přidejte cottage, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a před podáváním nechte pomazánku alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Zdroje: Recepty, STOB klub, Atranet, TOP recepty, Receptia

Další články
Související

Smažený sýr z trouby i horkovzdušné fritézy: Lepší jste nejedli

Smažený sýr je oblíbená klasika, na kterou nedáme dopustit. Zkuste si ji připravit v trochu zdravějším kabátku – v troubě nebo ve fritéze bez litru oleje.

Recepty na lívance, které zvládne každý: Máme pro vás klasiku, ale pochutnají si i ti, co nesmí vejce, mléko či mouku

Lívance se dají připravit na mnoho chutných způsobů. My pro vás máme hned tři snadné recepty, které vám zachutnají. Jaký z nich zkusíte jako první?

Jak dlouho můžete skladovat vejce v lednici a jak na test jejich čerstvosti

Vejce by měla být jednou z pravidelných složek zdravého a vyváženého jídelníčku. Na co si dát pozor při jejich skladování?

Jde to i bez smažení: Řízky z trouby a jak na ně

Řízky jsou oblíbenou českou klasikou. Co kdybyste si je zkusili připravit bez oleje trochu zdravějším způsobem? Máme pro vás tip na řízky v troubě. Zkusíte je?

Pikýrování sazenic, jarní řez vinné révy, domácí jogurt a koňský hnůj jako princip pařeniště

S blížícím se jarem se jistě zahrádkáři již poctivě připravují na nadcházející sezonu. Co je to pikýrování a jak na něj? A jaký postup na domácí jogurt?

Jak na domácí chipsy: Na kupované už si ani nevzpomenete a jde to i v troubě

Máte rádi chipsy? A co kdybyste si je zkusili připravit doma? Je to snadné a navíc levnější i zdravější. Dochutit si je můžete dle svého gusta.